ДАНС вече с достъп до личните данни на всеки учащ

0

Министерството на образованието дава пълен достъп на Държавна агенция „Национална сигурност“ до информационните фондове, в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, всеки ученик и всеки студент в България. Този достъп трябва да бъде осигурен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, научи Reporteri.bg.

Това стана възможно с промени в съвместна инструкция между агенцията и министерството. Проектът с измененията беше публикуван за обществено обсъждане през август м.г., а от вторник вече е в сила след обнародване в Държавен вестник.

ДАНС ще ползва няколко информационни бази на министерството – регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование или степен на професионална квалификация. На вниманието на разследващите ще е и регистърът за завършилите студенти и докторанти, този на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления, както и националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование и информация за движение на децата и учениците.

Координацията на дейностите по осигуряване на този достъп ще се осъществява от специализирана дирекция „Сигурност“ на ДАНС и дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в МОН. При създаването на нови информационни фондове министерството ще трябва да осигури достъп и до тях. Служителите на агенцията ще влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и „не могат да се използват за достъп до интернет или други мрежи“, пише още в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка). Действията на служителите на ДАНС в тези масиви ще се записват и съхраняват в бази данни към самите масиви, информира в. „СЕГА“.

Прегледана: 1447

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече