Делото за убийството на 3-годишното момче в Мокрище е прекратено. Питбулът, нарочен за убиец, помага на животни в беда

0

Неправителствената организация „Вотан-нов живот за питбула” е спасила от евтаназия и тотално е променила живота на питбула Цезар от пазарджишкото село Мокрище, установи „Уикенд”. На 29 януари 2018 г. песа нахапа смъртоносно племенника на стопаните си и причини смъртта на детето. През двете седмици, докато Цезар бе под карантина, любителите на животните не спряха да настояват питбулът да не бъде убиван и предлагаха различни варианти за спасението му. Появиха се и множество кандидати за осиновяването му. Кучето бе предоставено на „Вотан-нов живот за питбула” на отговорно пазене докато трае съдебното дело. Той се сдоби и с ново име и вече се казва Зевс.

Тогава полицията, прокуратурата, Агенцията по храните бяха засипвани всекидневно с имейли с настояване четириногото да бъде пощадено. Основният аргумент беше, че вина могат да носят само хората, но не и животните. Изненадващо се появиха не един, а няколко кандидат-осиновители. Природозащитниците и местните хора бяха убедени, че малчуганът не е бил убит от животното. Според тях детето е жертва на инцидент, след което трупът е бил подхвърлен на кучето, за да се прикрият следите и да се избегне наказателна отговорност от истинските виновници. Хора от селото потвърждаваха, че малкият Тодор често се е скитал безнадзорно из селото и се е отдалечавал на 1-2 километра от дома си.
На фаталния 29 януари 2018 г. Тошко отишъл в дома на леля си, както правел често, и поседял при нея и бебето й. В един момент казал, че отива до тоалетната и излязъл на двора. Повече не се върнал. След 15-ина минути лелята тръгнала да го търси на улицата, но не го намерила. По-късно открила тялото му при кучето. Странното е, че нито тя, нито някой от съседите е чул какъвто и да било шум – нито лай на недохранения питбул, нито писъци на детето, каквито е логично да има.


2000 души се подписаха в подписка в защита на кучето, което живееше в калния двор, вързано с два къси синджира едновременно. Вариантите каква да е съдбата му бяха няколко. Първоначално намеренията били Цезар да бъде настанен в приют за полицейски кучета. В последния момент обаче бил предпочетен друг вариант –да бъде предаден на неправителствената организация „Вотан-нов живот за питбула”. Животът на питбула бе пощаден, а той бе поверен на природозащитниците с условието, че няма да бъде преместван и извеждан на обществено място без намордник. Куриозното бе, че за него започнало да се грижи семейството на Нина Огнянова от фондацията, която има 6-месечно бебе, без страх от това съжителство. Зевс се разхождал спокойно редом с бебешката количка. Кучето било почетен гост и на първия рожден ден на хлапето.


„Категорично не показва агресивно поведение спрямо хора, единствено не харесва животни”, споделиха в първите дни след извеждането му от дома природозащитниците. Докато се решаваше съдбата на Цезар, хора на свиждане при него не бяха допускани, забранено бе да се извежда на публични места и да се разхожда където и да е без намордник. Неговите благодетели успяха да се преборят с държавните институции, за да станат негово приемно семейство. Сдружението е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани и използвани за боеве кучета. От самото начало прекръстения на Зевс питбул бил поставян в стресови ситуации, в които бил предизвикван да прояви агресия, за да се тества до къде е границата на търпението му и кое би могло да отключи агресивността му. Зевс не трепнал пред нито едно предизвикателство или заплаха. Напротив – при конфликт веднага отстъпвал, предпочитал да се скрие, вместо да се защити със зъби и нокти.


Живее нормално като домашен любимец, още е при нас и продължава да не показва проблемно поведение”, заявиха пред „Уикенд” представители на „Вотан-нов живот за питбула”.
Историята на четириногото, което се превърна в най-известното куче у нас и неволно се сдоби със скандална слава, е достойна за филмов сценарий. От кльощав екземпляр, на когото от слабост не му личеше породата, днес се е превърнал в едро животно с горда осанка. Тогава кучето носеше императорското име Цезар. Освен съдбата му, от НПО-то са променили и името му. Зевс е станал защитник на слабите, помага на други животни в беда. Благодетелите му спасяват всяка година десетки кучета от смятаните за опасни породи. А покрай тях приютяват и дребни видове, както и котки или дори ранени птици без друг шанс за оцеляване. За всяко от безсловесните същества осигуряват преглед при ветеринар, лечение, обезпаразитяване, ваксинации, кастрация, чипиране, храна, обучават ги и им търсят постоянен дом.


От десетките четирилапи любимци, на които организацията помага и ги задомява, Зевс се е превърнал в куче със специален статут. Именно той бе главно действащо лице в кампания на организацията, целяща набиране на средства за ранчо за изоставени животни. В името на благотворителната кауза неговата усмихната муцуна бе отпечатана на тениски с надпис „Няма лоши кучета, има глупави хора“. Част от акцията бяха календари, на които питбулът с печална слава се усмихва от страниците на есенните месеци, а под снимката му има надпис „На мен не ми трябва да се маскирам за Хелоуин, така или иначе половин България ме мисли за страшен“.


6 месеца след инцидента и след безплодно разследване, делото за убитото дете бе прекратено. Официално беше признато, че няма доказателства за престъпление и всички обвинения са снети. Те бяха повдигнати срещу чичото на загиналото момченце Димитър Михайлов. Мъжът бе привлечен като обвиняем, че не е положил достатъчно грижи за домашния си питбул, оставен без надзор, в резултат на което се е стигнало до смъртта на детето, за което до момента се твърдеше, че е нахапано фатално от кучето. Разследвана беше и лелята, на чиито грижи бе оставено загиналото дете. Накрая и двамата бяха освободени. Беше установено, че кучето е било вързано на синджир, дълъг 1 метър, на безопасно разстояние от тоалетната, към която е тръгнало момченцето, и от пътеката към нея. Цезар живеел като каторжник при предишните си стопани, без нито веднъж да е извеждан на разходка. Въпреки тежкия живот, който водел в Мокрище, питбулът не показал капка агресия или други проблеми в поведението.


Нина Огнянова от „Вотан” е категорична, че питбулът е много уравновесено, добронамерено и спокойно куче, което не би наранило никого. „Имам достатъчно опит с породата, на която той не принадлежи напълно. Кучето е безопасно и не представлява заплаха за когото и да било”, твърди Огнянова.
И до днес остава загадка какво е предизвикало агресията на животното, както и дали то е истинският убиец. Според новите му стопани то нито веднъж не е показало изблик на гняв, нито пък се е държало враждебно. Зевс бил гальовен, кротък, а на моменти дори се държал плахо.

Прегледана: 3270

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече