Култова сграда в София рухна за секунди (ВИДЕО)

0

17-етажната сграда на ИПК “Родина” бе взривена и вече е история. Първият от серията взривове събори основната сграда на комплекса. Втората, по-малка сграда, остава.

Високата сграда беше строена преди 33 години с цел да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с много издания.

Подготовката за врзива траеше няколко месеца, като бяха изнесени множество големи бетонни парчета, и е оставена само най-грубата конструкция на сградата. За целта час по-рано движението по основния столичен булевард беше спряно и пренасочено. На мястото остават пожарни и линейки.

С един взрив с 14 серии високата сграда на ИПК “Родина” бе съборена от първия път.

“Взривяват се първите четири етажа от сградата, като идеята на изпълнителя е сградата да падне в посока” Полигона”, обясни директорът на аварийното звено към Столичната община Красимир Димитров.

“След взрива започваме почистване на” Цариградско шосе” от отломки и да видим дали има щети на околните сгради”, каза още той и уточни, че ако има причинени щети на околните сгради – счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

Визията на двете съседни сгради като две отворени книги се считаше за изключително модерна за времето си.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.

Прегледана: 7382

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече