Мая Манолова: Неморално и нечестно към гражданите е да се правят политически сметки и да се мерят рейтинги по време на криза

0

Лидерката на „Изправи се.БГ“ прогнозира вот на недоверие след края на мерките

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова прогнозира, че след извънредното положение ще има вот на недоверие към Правителството заради мерките,  видя Reporteri.bg. Според Манолова, критерий ще бъде как властта си е свършила работата, колко хора са останали без работа и без доходи и фирмите, които са закрити.

Тя подчерта, че одобрява здравните мерки, наложени от Националния оперативен щаб, но прилагането на тези мерки е отговорност на правителството. То няма никакъв план и визия за излизане от кризата, овладяване на безработицата и стимулирането на бизнеса за нови работни места, каза Манолова.

„Необходим е национален план за рестартиране на икономиката. Хората не виждат перспектива след извънредното положение. Има ли правителството отговор на въпроса какво ще работят хората на 14 май или им предлага перспективата да живеят на социални помощи, заяви Манолова и подчерта, че в други държави вече се обявиха такива планове“, казва Манолова пред БНТ.

Тя е категорична, че социалните и икономическите мерки на правителството не достигат до хората и единствената работеща мярка е разсрочването на кредити, предложена от банките, според насоките на Европейския банков орган и в тази мярка работи, защото е независима от правителството.

Според Манолова от мярката 60/40 ще могат да се възползват най-големите фирми и приятелите на властта, тъй като по-малките не могат да си позволят 40% от заплатите на работниците, а еднократната помощ от 375 лв. за родителите в неплатена отпуска има много условия, които хората не могат да изпълнят. Същото каза и за артистите на свободна практика, само 1200 от които могат да ползват обявените мерки. За едни държавата е майка, за други е мащеха, защото вътре в общностите тези мерки предизвикаха разделение, коментира тя, а обявените по телевизора мерки до обикновените хора не стигат.

„Личният пример, който дава властта, кара хората да смятат, че разпоредбите, няма да се спазват – премиерът Борисов веднъж е с маска, веднъж без маска, неговият вицепремиер е сниман в парка, по няколко пъти се налага и отменя дадена заповед, даде пример Манолова и подчерта, че колебанието идва от желанието на премиера да се хареса на всички, а не да се запази животът и здравето на хората“, твърди Манолова.

По думите й в момента бизнесът и доходите на домакинствата са в реанимацията, безработните са над 80 хиляди души и правителството час по-скоро трябва да обяви плана си за справяне с безработицата и рестарт на икономиката, вместо да предлага на хората да живеят на социални помощи и да теглят кредити.

„Неморално и нечестно спрямо гражданите е да се правят политически сметки и да се мерят рейтинги по време на криза. Трябва да се мерят опашките на бюрата по труда. Кризата е еднакво тежка във всички държави и кои са лидерите ще видим по това как ще излязат от кризата и как ще мобилизират икономиката“, каза още Манолова на въпрос дали ще участва в изборите.

Прегледана: 2073

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече