Министър Петкова: До 30 дни се разсрочва плащането на сметките за ток

0

Срокът за плащане на сметки за ток се удължава и става 30 дни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг тази сутрин. Заповедта е подписана днес и ще бъде изпратена до трите енергоразпределителни дружества в страната, предава Reporteri.bg.

Петкова обясни, че след анализ на енергийното министерство е станало ясно, че 70% от битовите абонати са платили фактурите си в срок, а само 26 на сто от тях са се възползвали и са отложили плащанията си с 20 дни.

„Това дава основание да смятаме, че системата няма да изпита ликвидни проблеми. В началото на извънредното положение държавата даде отсрочка сметките за еленергия да се плащат 20 дни след излизането им, а не 10, както беше дотогава. Сега се добавят 10 нови дни, за да могат потребителите да са спокойни“, уточни министър Петкова.

Тя успокои, че към момента няма нито един битов абонат със спряно електрозахранване заради неплатена на сметка. Забрана за това е въведена с извънредното положение. Изключение е само Топлофикация, по неясни засега причини.

Прегледана: 9352

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече