Откриха в Турция баровската яхта на Миню Стайков (Тайната продажба е осуетена след публикация в „Уикенд“

0

Тузарската яхта „Брайт Стар” за 4,5 милиона лева на Миню Стайков, която неотдавна изчезна мистериозно от пристанището на залива Сивота на гръцкия остров Лефкада, макар да бе поставена под запор от антикорупционната комисия КП КОНПИ, се появи отново, само че на турско пристанище.

Плавателният съд е пуснал котва на частното истанбулско яхтено пристанище „Атакьой марина”, установи проверка на антикорупционната комисия. Баровската яхта е била засечена на пристанището в Турция посредством международната идентификационна система AIS, която следи корабния трафик по морето. От КП КОНПИ са изпратили уведомление до управата на истанбулското яхтено пристанище, че плавателния съд

няма право да напуска марината,

както и да сменя регистрацията и името си с цел последваща продажба.
Съмненията на властите са, че Стайко Стайков, синът на лежащия в ареста алкохолен олигарх Миню Стайков, е направил опит да продаде яхтата и с тази цел тайно наредил на капитана и екипажа да изведат ВИП лодката от пристанището в Сивота. Според наш източник, за врътката е помогнал разследвания за ДДС измами Марин Христов, популярен в подземния свят като Марин Тигъра. Той е собственик на автокъщата „ММ”. След като миналата седмица „Уикенд” алармира за подготвяната измама, от КП КОНПИ взеха спешни мерки и осуетиха „скриването” на яхтата.


Запорираната яхта „Брайт Стар”, модел „Принцес”, собственост на Миню Стайков, е записана като актив на фирмата му „Топаз мел”, за да не се плаща ДДС в размер на 20% от стойността й. Луксозния плавателен съд е купен през пролетта на 2016 г. от карнобатския олигарх срещу 4 милиона евро. Яхтата е с дължина на корпуса от 26,82 метра, широк е 6,30 метра и разполага с 4 луксозни каюти, както и с екипаж от трима човека. Лодката е задвижвана от 2 дизелови двигателя „Катерпилар” от по 1550 конски сили. Според оценката на КП КОНПИ, даже и употребявана,

яхтата струва 4,5 милиона лева

към днешна дата.
Плавателният съд попадна на мушката на антимафиотите преди няколко месеца, след като Миню Стайков бе арестуван за пране на пари, ДДС измами и производство на контрабандни цигари. Оттогава Стайков лежи в МВР болница и прави всевъзможни юридически фокуси, за да се измъкне. Баровецът на няколко пъти опита да излезе на свобода, позовавайки се на спорни лекарски експертизи, според които страда от тежки заболявания.


Докато съдебните дела срещу Стайков-старши още се точат, от КП КОНПИ наложиха запори на имущество и авоари на карнобатския баровец на обща стойност 134 милиона лева. В сметката не попадат и запорите, наложени върху 5 лимузини на синът на Миню – Стайко Стайков. Наследникът на алкохолния олигарх, който е на свобода, макар също да е подсъдим за данъчни престъпления и разпространение на акцизни стоки без бандерол, остана без автомобили на стойност близо 500 000 лева. Стайков –джуниър все още може да ползва лимузините си, но не и да ги продава, отдава под наем, подарява или разменя.

Прегледана: 3101

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече