Работници пропищяха от некоректни работодатели в кризата

0

Извънредните мерки заради COVID-19 явно изнервиха много от работодателите. С напредването на епидемията растат и жалбите и сигналите срещу некоректни шефове в Инспекцията по труда в Пловдив, уточнява „Марица“.

Само за месец, от 13 март до 14 април, в институцията са постъпили 77 жалби от граждани, съобщиха за „Марица“ от ИА ГИТ. За сравнение за същия период на 2019 г. те са били едва 48. Това означава, че по време на извънредното положение са се увеличили с 29. Най-много са сигналите, касаещи заплащането на труда – около половината от всички жалби. Много работодатели се опитват да избият загубите заради ограниченията за сметка на своите служители. Следват нарушенията, свързани с прекратяване на трудовото правоотношение – 24 и на работното време, почивките и отпуските – 15. Странното е, че работодателите, които най-често са шмекерували в Пловдив и са били издадени от служителите си, не са предимно в браншовете, които пострадаха най-много от забраните покрай COVID-19.

Некоректните шефове са най-много в търговията на дребно и едро

На второ място вече са собственици на хотели и транспортни фирми, където кризата се отрази много сериозно. Инспекцията по труда е прекратила към момента плановите проверки и е насочила усилията си към решаване на постъпващите сигнали. Извършват се и проверки за контрол по спазване на противоепидемичните мерки. За отстраняване на нарушенията контролните органи прилагат всички свои правомощия – от даване на задължителни за изпълнение предписания до търсене на административно-наказателна отговорност, увериха инспекторите. Освен това те изпращат и информация до прокуратурата в случаите, когато имат данни за престъпление. Такива са случаите, в които работниците информират за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск или за фалшифициране на подписа им. Вече има доста примери за такъв брутален подход на работодатели Инспекцията по труда напомня на работниците и служителите, че и в периода на извънредно положение те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие. Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск. Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения.

Прегледана: 6526

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече