Съдът отсече: 22-годишният убиец на Милен Цветков остава в ареста!

0

Софийския градски съд и уважи искането на прокуратурата и остави в ареста 22-годишният Кристиян Николов, който уби журналиста Милен Цветков при тежка катастрофа, информира Reporteri.bg.  Съдията счете, че има обосновано предположение, че младежът е предизвикал катастрофата, а освен това има опасност да се укрие, или да извърши ново престъпление. Определението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд на 30 април.

От събраните данни за това, че Николов е бил под влиянието на 4 различни вида упойващи вещества може да се заключи, че е съзнавал, че ги приема, съзванавал е риска от повлияването и риска, който може да създаде като участник в движението. Липсват доказателства за невменяемост на този етап и може да се приеме, че той е вероятно психично здрав и се е отнасял с безразличие към настъпването на опасните последици, каза съдът, информира в. „Сега“.

Показанията на свидетелите и видео-техническата експертиза показват, че е имал обективната възможност да възприеме опасността на пътя, да прецени какви могат да са последиците, от посоката му на движение, от скоростта, но въпреки всичко е продължил с увереност движението към автомобила на Цветков, напълно игнорирайки значението на цервения светофар.

Изключително висока степен на опасност, с която е бил застрашен животът на други участници в движението, посочи още съдът. И допълни, че грубо са нарушени много правила от Закона за движение по пътищата.

Съдът счете също, че на този етап доказателствата са, че вероятният водач към момента на катастрофата е обвиняемият. Това следва от данните за собствеността на автомобила и съпоставката им с показанията на очевидците.

Съдът се позова и на аутопсията, която сочи пряка връзка между травматичните увреждания на Цветков и настъпването на смъртта му.

По време на съдебното заседание стана ясно, че по делото има декларация на Николов, че отказва да предостави сравнителен биологичен материал и да участва в разпознаване на живо. Но разследващите могат да направят и разпознаване по снимки, посочи съдът.

Спътниците на Николов Георги Иванов и Симона Цветкова отказват да дават показания, обясни още съдът. Но никой от тях не твърди, че друг е шофирал. Има данни, че Николов живее с Цветкова и тя се позовала на правото си да не свидетелства по тази причина.

Преди това адвокатът на Николов пледира, че не той е шофирал колата, която удари автомобила на журналиста. Адвокат Любомир Таков поиска магистратите да го пуснат без никаква мярка. Заседанието на съда започна в 21 ч и съдебните репортери го слушаха онлайн. Николов участва по Скайп. Адвокатът посочи още, че разследващите не са изследвали дали причината за смъртта е катастрофата или неадекватните действия на очевидците, включващи ваденето на Цветков от колата, въртене на главата, сърдечен масаж.

Според адвоката има само един свидетел, който сочи Николов за водача на Аудито, което се блъсна в колата на Цветков, докато изчакваше на червен светофар. Този свидетел обаче е служител на столичния „Метрополитен“ и това го прави ненадеждан, смята защитата. Адвокатът изтъкна още, че няма лицева идентификация, нито разпознавания. А описанието „нормално слабо телесложение, набола брада“ се отнасяло за повечето български младежи. „Няма достатъчно доказателства, че Николов, а не друг е управлявал“ Ауди-то, каза адвокатът.

Той отрече и тезата на прокуратурата за умисъл в катастрофата, тъй като Николов и Цветков не са се познавали. Пледира още, че оставянето на клиента му в ареста, би било репресия. И съдът не трябва да се произнася заради обществените очаквания.

Самият Николов поиска от съда по-лека мярка, за да продължи образованието си и обеща да не се укрива.

Часове по-рано прокуратура обяви, че е предявила ново, по-тежко обвинение на Кристиан Николов. Обвиняемият Николов, при управление на Audi Q7 нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен светофар. В следствие на това умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал автомобила след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам, твърди обвинението. И допълва, че Николов е застрашил живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. НК предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор за това престъпление. Предварителното заключение на аутопсията сочи, че вследствие на удара на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми – счупване на ребра, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада, сочи прокуратурата.

Пред съда прокурор Иван Кучиев пледира, че въпреки началния етап от разследването, са събрани достатъчно непротиворечиви и допълващи се доказателства в подкрепа на обвинението. Обвинителят цитира близо 10 свидетели, че Николов е управлявал автомобила. Прокурорът се позова на огледа на местопроизшествието, липса от следи от спирачен път, състоянието на колите след катастрофата, експертизата на записите от камерите. Той подчерта, че Николов се е движил със скорост значително над 50 км в час и без да намали и спре на червения светофар, е блъснал отзад автомобила на Цветков. Обвинението твърди, че Николов управлявал е след употреба на различни наркотици. Това сочи, че той съзнателно се е качил при ограничени възможности да реагира адекватно. Разчитал е само на шанса да не се стигне до катастрофа.

Обвинението смята, че има реална опасност Николов, който е студент в Германия, да се укрие или да и да извърши ново престъпление.

Записи от камери в района на катастрофата показват как джипът, управляван от Кристиан Николов, помита колата на журналиста и по чудо 6-ма пешеходци се разминават със смъртта, обобщава информацията в. „Сега“.

Прегледана: 2194

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече