Държавата прави верига от бензиностанции, управлявана от министъра на икономиката

0

Държавата ще изгради верига от обекти за продажба на горива, като създаде национална верига от бензиностанции. Новината дойде от финансовото министерство и до момента изобщо не е обсъждана публично.

Финансовото министерство предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката. Тя ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, съобщават от МФ.

Ще се настоява „Държавна петролна компания“ да е с принципал министъра на икономиката. 

Снимка: OFFnews.bg

Компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътища. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Прегледана: 18835

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече