Математикът в Щаба: Отиваме към изхода на кризата с коронавируса

0

Щабът изнесе данни за само 6 нови случая през последното денонощие

Математикът в Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов предвиди, че България отива към изхода на пандемията. Той обясни, че има стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80, сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20. Според проучванията сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре.

„След това отиваме на изхода, на който пише „край на медицинската част за този сезон.  Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии“,  каза Витанов пред bTV.

Професорът коментира, че още през март е обявил, че кризата ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, защото „това означава средата или края на юни“.

Витанов разкри и възможните сценарии оттук-нататък. Той припомни, че два пъти вече в света е имало епидемии от такъв вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди заразени, а сега – за няколко милиона. 

Вече зависи от поведението на вируса. 1/3 от вероятностите е сега вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима – в Южна Америка, Африка. След това да се върне през есента и тогава има няколко варианта. Защото, ако иска пак да се разпространява, той трябва да мутира. Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма„.

Според проф. Витанов основният проблем през есента ще бъде заради чужденците, които очакваме да започнат да пристигат след разхлабването на мерките.

Това е основният проблем – дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина… Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, защото съществува такава опасност. Зависи и от това как ще реагира системата“, обобщи Витанов.

Прегледана: 28335

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече