Медиците от болницата в Карлово подадоха колективна оставка

0

Поводът е разкриването на спешен денонощен кабинет в лечебното заведение

18 от общо 20 лекари в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Карлово са подали оставки в края на седмицата, след като решението за това е взето на заседание на Лекарския съюз, научи Reporteri.bg. Медиците са входирали  и едномесечни предизвестия за напускане. Поводът е разкриването на спешен денонощен кабинет в лечебното заведение.

Медицинският съвет към болницата е изпратил писмо до ресорното министерство, общината и Общинския съвет в Карлово, като в него недоволните медици обаче са категорично против откриването на този кабинет.

Лекарите  заявяват, че дейността му ще се дублира с работата на Спешна помощ. Те пишат още, че здравното заведение не отговаря на изискванията по стандарт за такъв кабинет. В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здравното заведение е обезпечено със специалисти.

„Не знаем мотивите, на нас никой не ни е поискал мнението дали този кабинет е нужен или не“, заяви д-р Дориана Маринова, която оглавява лекарската колегия в Карлово.

Медиците вече са информирали Министерство на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Българския лекарски съюз и областния управител Дани Каназирева, от които искат отмяна на решението.

„Преди сме работили две вътрешни отделения с по 17-18 човека, сега сме 5 човека. Как“, попита завеждащият Вътрешно отделение д-р Мария Абрашева, цитирана от Vesti.bg.

От Областния кризисен щаб заявиха, че заради сигнали на граждани за липса на спешен кабинет, са решили да изпълнят Закона за лечебните заведения и да разкрият такъв. Нужда от подобен кабинет изпитвали и екипите на Спешна помощ.  В понеделник предстои среща на медиците с местната власт, за да се търси решение на проблема.

Припомняме, че карловската болница е една от малкото в областта, в които се приемат и лекуват болни от COVID-19. Такива заразени пациенти обикновено се лекуват в пловдивските лечебни заведения.

Прегледана: 15899

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече