Министър Петкова: Цените в държавните бензиностанции няма да са по-ниски, но ще са реални

0

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира идеята държавата да има свои обекти за продъжба на горива, като каза, че не вижда нищо лошо в това да има Държавна петролна компания и държавни бензиностанции.

„Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени. Има икономическа логика цените да са пазарни. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. На изрично питане на БНТ дали сега цените на пазара на горива са реални, Петкова не отговори – дали са „малко картелирани“. Тя не се съгласи, че Държавната петролна компания ще е „партийна хранилка“.

Можем ли да преговаряме с „Газпром“ за ново намаление на газа? На този въпрос, енергийният министър Теменужка Петкова напомни, че трябва да има възникнали определени условия по споразумението между руската компания и ЕК – конкретно движението на цените по газовите хъбове в Европа за устойчив период от време.

До 9 юни „Булгаргаз“ трябва да е подписал споразумения със своите клиенти и за 14 дни след това трябва да върне парите от поевтиняването на руския газ. След това клиентите на „Булгаргаз“, например топлофикациите, ще изчислят и върнат парите на клиентите си, вероятно това ще започне от средата на юли.

Петкова увери, че изграждането на българска територия на „Турски поток“ – „Балкански поток“ по речника на Бойко Борисов, върви по план, след като беше провокиран дали ще можем да убедим руския президент Владимир Путин, че е така.

Енергийният пазар трябва да бъде либерализиран изцяло, няма нищо лошо в това. Целта е да има максимална конкуренция в изгода на потребителите. Цената на регулирания пазар е по-висока от тази на свободния, с 20% средно – затова е време, в този момент, преди 1 януари, 2021 година субектите на регулирания пазар да излязат на свободния пазар. От 1 януари, 2021 година на регулирания пазар остават само битовите потребители, обясни Теменужка Петкова.


Прегледана: 33365

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече