Народните избраници се дезинфектираха срещу Covid-19 за близо 55 000 лв

0

В тази сума влиза цялостната дезинфекция на сградата на Парламента и автопарка

Близо 55 000 лева е изхарчило Народното събрание във връзка с мерките, предприети за предотвратяване разпространението на COVID-19. Това става ясно от отчет за направените разходи към 30 април, публикуван на сайта на парламента.

Сумата е дадена за дезинфекция на двете сгради на НС – основната и бившия Партиен дом, както и за автопарка на депутатите. Купени са и маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на парламента. Парите се от бюджета на Народното събрание, пише „24 часа“.

Строгите мерки за опазване здравето на депутатите бяха въведени след 31 март, когато стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавирус. Още на следващия ден всички депутати баха подложени на PCR тестове, като положителните проби се оказаха още две – на шефката на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и колежката й Даниела Малешкова.

След това парламентът заработи в режим на извънредно положение, като се събираше извънредно за конкретни закони. Сградите бяха дезинфекцирани и се въведоха строги мерки в тях. Дезинфектанти бяха поставени на входовете на пленарната зала, а на всеки от депутатите бяха раздадени маски и ръкавици. Много обаче не ги ползваха, което нееднократно предизвика и разправии, и комични ситуации.

На всеки час се прави дезинфекция на парламентарната трибуна. Микрофоните се почистват и при поискване от депутат, ако дискусията е предизвикала силно разгорещяване на колегите му, говорили преди него.

По време на извънредното положение бяха въведени и извънредни мерки за работа в пленарната зала. Законите се обсъждаха с редуцирано присъствие – основно на членовете на ресорните комисии и на депутати, които следят съответната тема.

Гласуването на текстовете ставаше чак 30 минути след края на обсъждането на последния от проектозаконите. Вотът се провеждаше на два пъти, като депутатите влизаха в пленарната зала на групи, за да са далеч един от друг.

Гласуването ставаше и без пръстов отпечатък. Той е част от електронната система за гласуване, за да няма вот с чужди карти, но бе спрян за извънредното положение. Не бе пуснат и след прекратяването му, за да може тези депутати, които желаят, да продължат да използват ръкавици.

Все още остава забранен достъпът до сградата на Народното събрание на посетителски групи.

Прегледана: 29870

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече