Анализатори: Властта ще има неприятности и вероятно ще направи кадрови жертви

0

Подкрепата за Борисов не намалява, а се увеличава и то година преди изборите, посочи анализаторът Георги Харизанов

ГЕРБ е в режим на скандали от началото на кабинета Борисов 3, сега се възстановява режимът, който беше преди изолацията, заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.

Според него на седмица – две има огромен скандал от най-различен характер. „Летния сезон ще позатихне работата, от есента ще започнат наистина предизборно“, отбеляза той.

Въпреки скандалите и острите опити за компрометиране, подкрепата за Борисов не намалява, а се увеличава и то година преди изборите, което е прецедент, посочи Георги Харизанов. Това по думите му се обяснява първо с кризата с коронавируса, и второ със слабостта на опозицията. „Хората не виждат алтернатива, лидер, който би могъл да управлява по-добре“, каза той.

Според Георги Харизанов укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков също не може да бъде сериозна опозиция.

„Само преди няколко месеца партньорите на Васил Божков разпространиха запис от тяхна среща, в който той изрежда имената на починали негови конкуренти. Скоропостижно се забрави този запис, президентът реши да кредитира с доверие господин Божков, а не неговите обвинители“, посочи Харизанов.

Според него Божков се опитва да изгради образ на политически беглец, това му е нужно, за да получи убежище в Дубай, а не да бъде екстрадиран. По думите на Андрей Райчев, Васил Божков играе в дълга писта.

Снимка: Plovdiv24.bg

„Цветан Василев също се чувстваше обиден, но при него нямаше стратегия, а искрена реакция. Божков също е обиден много, но играе тънка игра“, каза той.

Според Райчев, Васил Божков няма да успее да направи политическа партия, защото богатият човек е мразен по принцип. „Властта обаче ще има неприятности и вероятно ще направи кадрови жертви, за да се справи“, прогнозира Райчев. Според него жертвата вероятно ще бъде Горанов. „Много му се събира, негови преки подчинени лежат в затвора“, каза той.

„Като гледаме как стои властта, а тя стои здраво главно заради коронавируса, не Божков е проблемът, а опозицията“, заяви Райчев.

Хората влязоха в една щампа да мислят, че БСП нещо се карат. Това не е така. В БСП има много сериозен сблъсък, който хората още не го виждат“, отбеляза Райчев.

Разбърканите твърдения на Божков не успяват да уязвят финансовия министър и премиера за сега, отбеляза и Георги Харизанов. И според него, за ГЕРБ е важно какво се случва в БСП.

„Това е големият конкурент, а не Божков. Изходът от лидерската битка в БСП ще определи начинът, по който ще определи политическия сблъсък в кампанията догодина“, отбеляза Харизанов. По думите му никой не иска избори в момента, дори и БСП, каквото и да говорят.

Според социолога Андрей Райчев има два нови фактора – Слави Трифонов и Мая Манолова. Съдбата на Манолова зависи от битката в БСП, а Трифонов само чака и трупа, отбеляза Райчев. Отпаднали в последния момент люспи много трудно правят партия, посочи той за вероятен проект на Цветан Цветанов.

По думите на Райчев, след изборите ГЕРБ ще трябва да си избира съюзник между Слави Трифонов и ДПС.

Източник: „Епицевнър“.

Прегледана: 38526

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече