Гешев с категоричност: Ще разплетем мрежата от зависимости между бизнес и политика

0

Мрежата от зависимости между едър бизнес и политически зависимости на всички нива е много заплетена, но ние сме твърдо решени да я разплетем, компромис няма да има за никого. След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може да бъде задържан под стража действащ министър, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента.“ Това каза главният прокурор Иван Гешев, който е в Сандански заради мащабна акция срещу наркоразпространението, пише „24 часа“.

Гешев каза, че няма да коментира политически изказвания и допълни: „Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромис. Сега нека той да отговаря, поличитии не коментирам„, допълни Гешев. Увери, че прокуратурата работи безкомпромисно и не се интересува кой политик каква длъжност заема. „Наясно сме с последствията, политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с медийните атаки, с личностните атаки. Ние влизаме в битка и съм твърдо решен да я спечелим„, категоричен бе главният прокурор.

Аз съм висш административен ръководител на прокуратурата. Набелязвам целите, аз не взимам решение по съответни въпроси. Дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем решават наблюдаващите прокурори„, каза заяви главният прокурор Иван Гешев в Сандански, на журналистически въпрос дали президентският секретар Пламен Узунов от свидетел ще стане обвиняем.

Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е едната страна на въпроса. Другата страна е – кадрови и морален аспект. За проблемите, които касаят прокуратурата, аз взимам мерки. Както виждате за прокурора на Русе се извършва цялостна проверка на дейността му за 3 години назад„, коментира Гешев разпространените от държавното обвинение чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов.

Гешев е категоричен, че „проблемите на другите институции не са мои проблеми„. Президентът, министър-председателят, са политически ангажирани лица, а прокурорите не са, затова той отказа да коментира техни изявления. „Докато аз съм главен прокурор, няма да има изключение при разследванията – дали е министър-председател, служител, ром или циганин, подходът към всеки ще е еднакъв. Политическите последствия са проблем на политиците. Ако имат проблем, да внимават с кадровите решения„, апелира Иван Гешев.

Прегледана: 45783

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече