Икономист пита: Какво е направила ДАНС след като Божков е теглил големи суми през 2018 година?

0

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми от Васил Божков през 2018г, попита икономистът Бойко Димитров през ефира на БНР.

Припомняме, че преди дни бизнесменът, чиито обвинения от страна на прокуратурата се увеличиха, публикува във Facebook профила си свои банкови извлечения за милиони.

 „Господин Божков вече призна, че е извършвал престъпления с тези публикации, защото той директно казва, че е плащал подкупи, което си е сериозно престъпление. От тук нататък няма какво да губи“, каза Бойко Димитров.

Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година и това не е еднократен акт, уточни Димитров и припомни, че по закон при тегления над 30 хиляди лева банките са задължени да информират ДАНС. Той допълни, че по закон той има право да ги тегли, но банките са длъжни веднага да информират за подобни транзакции.

Снимка: Фейсбук профил на Васил Божков

Възможно ли е ДАНС да не е била уведомена?

При толкова регулярни транзакции, това е абсолютно невъзможно“ да е минало незабелязано, още повече, че в случая става въпрос за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари. „ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат„, коментира икономистът, цитиран от Actualno.com.

Може ли ДАНС да е била уведомена, но Божков да е бил гражданин със специален статут или преференции по това време и затова да е нямало последици за действията му?

„Служителите в ДАНС може да са решили, че това не е проблем, но това е огромен проблем за нашата държава, защото е сигнал по какъв начин службите не си изпълняват тяхната роля. И ние го знаем, защото, ако бяха изпълнили ролята си, Божков щеше да е обвиняем още преди 3-4 години“, коментира Бойко Димитров.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е „дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления“. А всичко друго в момента е „опит за отвличане на вниманието“.

Припомняме, че пред Нова тв вчера бившият съдружник на Божков Цветомир Найденов коментира, че му направило впечатление, че бизнесменът теглил повече пари в брой при местните избори през есента на 2019 година. И попита как е теглил 12 милиона лева, а говори за такса „спокойствие“ от 20%, като за четири години трябва да излязат 200 млн. лева. Собственикът на Efbet обаче каза, че чувал от момичета, които имали „вземане-даване“ с Божков и че той държал „огромни суми в сакове“ в кабинета си“.

Прегледана: 36537

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече