Каракачанов изпраща 13 наши пилоти в САЩ да се обучават да летят на F-16

0

Въпросът за намаляване на средствата за отбрана в правителството или на коалиционно не е на дневен ред. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на блиц-контрола в ресорната парламентарна комисия, цитиран от „Дарик“.

По думите му, при доставката на първите 8 самолета F-16, част от ангажиментите ни към поддръжка на такова голямо количество МиГ-29 ще отпаднат и от там ще бъдат съкратени средства.

Снимка: breaking.bg


Колко точно и как, Каракачанов не се ангажира да кажа сега, тъй като конкретни разчети не са правени. „И тогава ще се изправим пред друг един въпрос, който може би не e лошо отсега да го мислим – какво правим с тези 15 МиГ-а, които имаме, но от които не летятникога 15. Не е ли време да се помисли за някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за може държавата да реализира някакъв приход като компенсация за разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т. н.”, посочи той. Не е ли време да помислим за подготовката на втората част на проекта.

Пред депутатите министърът каза и че пилотите, които ще заминат за САЩ утре ще бъдат при него, след което ще имат среща по покана на върховния главнокомандващ и отиват да се обучават.

Първата група от четири души трябваше да замине края на април, но заради коронавируса се наложи два месеца закъснение. Каракачанов посочи и пред депутатите, че имаме уверението както на Пентагона, така и на Локхийд Мартин, че проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса. 

Прегледана: 35366

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече