Красимир Вълчев обобщи: Обучението в електронна среда се проведе добре, системата направи скок

0

Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър

 „Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване“. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ по повод явяването на матурите утре.

Става въпрос за изпитите за вход в гимназия след VII клас. Те са по български език и литература и са насрочени за утре, като носенето на маски е задължително. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията„, обяви образователният министър.

„Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок“, изтъкна Вълчев. Според него принос за това имат както учениците, така и родителите, които са съдействали в процеса на учене. Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани, а 1-2% въобще не се били обхванати. „Системата се справи добре, учениците учиха не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища“, каза още Вълчев.

Той обаче напомни, че присъственото образование е най-доброто. „Няма шанс новата учебна година да започне на 1 септември, каза образователният министър. Заложили сме дата 15 септември за начало„, каза той. По думите му, висшите училища също дават добра атестация на матурите, казват, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има много повече отлични оценки, отколкото на матурите.

„Тази година е намален приемът на студенти във всички висши училища, включително и в Софийския университет. Това означава, че при равни други условия ще влязат ученици с по-високи резултати“, обясни Красимир Вълчев. „Нашите висши училища през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от стратегиите им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като държава ще финансираме по-малко студенти, но с по-високо финансиране на един учащ. При намален прием ще се влиза по-трудно, отколкото през минали години“, категоричен бе министърът на образованието.

Прегледана: 40151

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече