Мая Манолова алармира: Борисов се готви да удължи мандата на парламента с два месеца

0

Стана ясно, от изказванията на представители на правителството, че Борисов се готви да удължи мандата на този парламент и на правителството с още два месеца – със срока на наложеното извънредно положение в страната. Това е повече от тревожно намерение. Това означава да се удължи мандата на правителството, който изтича в края на март догодина, с още два месеца и да се създаде прецедент в случай, че се наложи отново през есента или зимата. Това е непочтено намерение на властта да се задържи максимално дълго на всяка цена, като прегази конституционните процедури и текстовете в българската Конституция. Това ще е първият случай, в който парламентът да си удължава конституционно определен мандат. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Русе, като се позова на изказване на министър, съобщава в. „Банкеръ“.

Председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че на 15 юли ще подкрепи превозвачите от Русе, които организират протест с искане за отмяна на тол системата и за връщане на винетките, както и ще подкрепи колективните искове на шофьорите.
Манолова призова министрите на транспорта и на вътрешните работи да отидат на Дунав мост, за да видят проблемите на превозвачите, които чакат на опашки по 10-15 километра.

Тол системата не функционира коректно и таксите са завишени в пъти. Системата не успява да отбележи плащането и шофьорите са глобявани непрекъснато. Борисов заяви, че връщат винетките, ако тол системата не работи”, заяви Мариета Иванова относно проблемите на превозвачите с тол таксите.

Държавата не ги подкрепи в кризата с коронавируса, а сега 60 000 камиона искат просто нормални условия на труд, предвид данъците, които внасят”, допълни председателят на „Изправи се.БГ“. Манолова каза, че нито на Дунав мост, нито на пътя между Кубрат и Русе е видяла джипа на премиера, защото той не ходи там, където са проблемите на хората, а прави „тур за овации“. Тя допълни, че на 4 юли ще протестират и гражданите на Кубрат заради безобразното състояние на участъка Кубрат-Русе, където пътната агенция и местен депутат са обещали 50-километровата отсечка да бъде построена, а необходимата сума е около 40 млн. лв. „Ще ги подкрепим на 4 юли, защото от години ги лъжат за този път”, заяви Манолова.

От друга среща с малкия бизнес в Русе стана ясно, че както и на други места, няма човек, който да е получил подкрепа от властта. „Бизнесът тук казва, че няма фирма, която да е получила обезщетение по 60/40 или кредит между 3 и 10 хил. лв. Хората са оставени да се оправят сами и искат властта да не им пречи да работят”, каза още Манолова. Тя допълни, че държавата си събра своето на гърба на хората и на малкия бизнес, но не подкрепи обикновените граждани и малкия и семейния бизнес. „За да се възползват от мерките, хората бяха принудени да си платят в пика на кризата задълженията към държавата”, посочи лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Бившият омбудсман каза още, че 110 работници от корабостроителницата в Русе са освободени преди три години от работа, но не могат да получат обезщетенията си от Фонда за гарантиране на вземанията поради безхаберие на институциите.Необходими са доказателства за размера на заплатите. Месеци наред работниците не получават адекватно съдействие, за да се сдобият с документите. НОИ, НАП, синдикът, Инспекцията по труда и Фондът за гарантиране на вземанията си прехвърлят топката от година и половина, откакто са подадени от работниците заявленията за обезщетения”, обясни тя.

Според нея проблемът е като при миньорите от мангановата мина „Оброчище“ в Добрич, както и от самолетната компания във Варна, от която пострадали пилоти също си очакват заплатите. Манолова допълни, че се ангажира и с казуса на пострадалите работници от корабостроителницата.

Прегледана: 44959

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече