Национален приоритет: Минималната работна заплата от 2021г. ще расте по сектори

0

Минималната работна заплата ще бъде определяна вече по отрасли чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година.Това стана ясно на пресконференция в Минситерския съвет, на който бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. По думите на икономическия министър то е със статут на „национални приоритети“, съобщава Actualno.com.

В момента тя се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. „Една от най-важните точки е споразумението, че минималната работна заплата ще може да се договаря по професии. Минималната заплата ще продължи да съществува, просто няма да бъде единна за всички сектори, така ще можем да махнем минималните осигурителни прагове“, допълни пък социалният министър Деница Сачева.

По този начин в някои сектори минималните работни заплати могат да са много по-високи от сегашните. От 2021г. минималната заплата вече по отрасли Съгласихме се за минимална работна заплата по икономически дейности, с прилагане през 2021 г. Тогава да се предложи отмяна на минималните осигурителни доходи за 2021 г., ще се създаде механизъм, който не допуска отказ от преговори.“, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Синдикатите и бизнеса ще договарят и ръст на заплатите в частния сектор. Идеята е изчисленията да показват „кое се смята за нормално“, обясни той. Имаме съгласието на правителството заплатите в бюджетния сектор да нарастват всяка година след допълнителна атестация, подчерта Димитров. Имаме идеи. Стигнали сме до някъде в подготовката на механизма. До 2015г. договаряхме минималните заплати по 85 дейности и 9 категории персонал. Върви се към опростяване на схемата.

Най-вероятно ще се редактират икономическите дейности по класификатор, ще бъдат обединени, а не 85 както са сега. От 9-те категории труд може да останат 3. Методиката се уточнява в тази посока. Тя ще е готова за приложение от 2021 г. Стана още ясно от думите на Димитър Манолов от КТ Подкрепа. Предстои много работа по уточняване на икономическите дейности, които най-вероятно ще се групират, за това ще преговарят браншовите организации. Ако не може за няколко категории персонал, то поне да има минимална работна заплата за икономическия сектор, подчерта Васил Велев.

Договаряне по сектори и дейности, в отделно предприятие, минималните работни заплати могат да растат, но не и да падат под основната, определена от държавата, подчерта Цветан Симеонов от БТТП. Новите договорени минимални нива със сигурност ще бъдат поне 20 стотинки над основната минимална работна заплата в страната, категоричен беше Пламен Димитров.

Считаме, че е дошъл момента да сложим малко ред в приходната част на държавното обществено осигуряване и да въведем прогнозируемост за това кой какви осигурителни вноски ще плаща. Особено за максимални и минимални прагове за професии, които не могат да бъдат обект на договаряне, каза Димитър Манолов. Става дума за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и ттюнопроизводителите.

Те се осигуряват на доходи, различни от получаваното, и после получават минимална пенсия, които не им стигат за нормално съществуване, обясни той. Това, което ще направим за тях е първо минималните им осигурителни прагове да достигнат минималната работна заплата, т.е. се изравнят с всички останали раотещи. След това, нарастването на минималните им осигурителни вноски да става по Швейцарското правило. Същият подход предлагаме от 2022г. да бъде въведен и за максималния осигурителен доход, обясни Манолов. Още за икономическите мерки в Националното тристранно споразумение ще намерите в следващата статия.Прегледана: 40387

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече