Омбудсманът Диана Ковачева с тревога: Над 1000 жалби за домашно насилие постъпват на месец

0

За последните два месеца жертвите са девет

Оказва се, че България не прави изключение по отношение на нарастващата тенденция за домашно насилие. Изключително тревожен е фактът, че проблемът не е само домашното насилие, а смъртните случаи, които стават факт „благодарение“ на него. Националният омбудсман Диана Ковачева повдигна завесата около този проблем.

Наказателното право не бива докрай да се намесва в семейните отношения, но е удачно да се направи прецизиране на наредбите. Очаквам, че предложенията ми за превантивен ефект срещу домашното насилие да бъдат приети от Министерство на правосъдието, да се изпрати сигнал, че домашното насилие е сериозен проблем и то не трябва да бъде толерирано“. Това каза в ефира на БНР омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ нерешен остава въпросът с кризисните центрове, крайно недостатъчен е техният брой.

Снимка: shutterstock.com

За последните два месеца жертвите са девет, но за последните няколко години средната цифра на жени, убити от своите партньори или съпрузи, е по две на месец. Това е трайна тенденция“, посочи Ковачева.

Над 1000 жалби на месец влизат при омбудсмана. На сайта на институцията има мобилните телефони на всички експерти“, допълни тя.

Омбудсманът Диана Ковачева поясни, че дисциплинарно наказание ще получи служител на институцията за това, че е участвала в платен семинар за работодатели за това как да уволняват служителите си.

Прегледана: 36499

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече