Радев „разби“ Борисов: Дронът ми е толкова добър, че може да влиза в спални и да слага пачки

0

Запитан дали иска да сформира служебен кабинет, Радев отговори, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства

Президентът Румен Радев отговори на обвиненията на министър-председатея Бойко Борисов относно следенето с дрон. „Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да отваря чекмеджета и да ги пълни с пачки“, заяви с усмивка президентът Румен Радев пред медиите.

Така той коментира критиките на премиера Бойко Борисов, че опозицията и държавният глава водят компроматна война срещу ГЕРБ, като Радев дори си позволявал да вдига дрон и да го снима.

Припомняме, че на извънреден брифинг вчера по повод изтеклите снимки от дома му, Борисов съобщи новината. „Охраната на президента Радев спи заедно с моята охрана. Не съм го казвал досега, но той мина границите и ще го кажа – той си позволява да вдига дрон и да ме снима. Като кажа на охраната, че ще го сваля, той веднага го спира. Докарва ми го на терасата, пред хола, и аз, като питам защо се прави това на охраната, те казват, че той го управлява“, разкри премиерът. „Имам пистолет, но очаквам, че докато спя, НСО ще ме пази. Сега вече не знам!“, изрази съмнение Бойко Борисов.

ДРОН? ИМАМ ПРЕДЕЛ НА ФАНТАЗИЯТА

Попитан дали все пак е управлявал дрон над двора и терасата на премиера в резиденция Бояна, където двамата първи мъже в дължавата са съседи по вили, днес Радев заяви: „За мен това е параноя. Имам предел на фантазията“.

„Управлявал съм и самолет, управлявал съм и дрон. Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него моята фантазия все пак има някакви граници“, каза още той.

Радев заяви, че най-притеснителното е публикуването на снимка със спящия Борисов.

„Такова нахлуване в личното пространство със спящия г-н Бойко Борисов е най – опасно. Такова нахлуване в личното пространство е безумно. Това означава риск за живота на премиера, заяви още президентът.

НСО? БОРИСОВ ДА СИ НАПРАВИ ПРЕЦЕНКА ЗА КРЪГА НА ПОЗНАТИТЕ

Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, чиято работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. За НСО не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си, каза още държавният глава.

Радев разказа, че в момента, в който излезли снимките, се е обадил на НСО да отидат веднага при премиера и да направят проверка на случая.

ПРОКУРАТУРАТА ДА НАПРАВИ ПРОВЕРКА

Най-важно е възстановяване на доверието в обществото, то може да се възстанови само чрез истината“, смята той. Радев поиска и да има независима екпертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките.

Прокуратурата е длъжна да направи проверка, защото сега е най-важно едно – трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и т.н.

Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов – с нещата, които говори, каза още държавният глава.

Брифингът вчера беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някаква забава, някакъв фарс”, смята Радев.

ИСТИНСКИ ЛИ СА СНИМКИТЕ И ЗАПИСЪТ

Според президента в момента се прави опит да се отклони вниманието от най-съществения въпрос – дали публикуваните снимки на премиера са манипулация и дали изтеклият преди дни аудиозапис е монтаж. Като „най-смущаваща и тревожна” той определи снимката на спящия Борисов. „Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава риск за живота на министър-председателя”, каза Радев.

Той отхвърли обвиненията, че НСО се опитва да дискредитира премиера, но посочи, че вече тече служебна проверка. И призова прокуратурата да провери дали снимките и аудиозаписът са истински.

Във връзка с твърденията, че се опитва да дестабилизира управлението, за да го замести със служебно правителство, Радев отговори, че е готов да упражнява конституционните си правомощия при всякакви обстоятелства, но не той определя дали ще има предсрочни избори и служебни правителства.

Държавният глава съобщи, че възнамерява да наложи частично вето на последните промени в Закона за МВР. С поправките управляващите дадоха възможност на ново звено във вътрешното министерство да охранява важни държавни фигури, с което се дублират функциите на НСО.

Брифингът на премиерът беше опит да се търсят може би геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре на наша територия да се превръща този скандал във фарс.

Запитан дали иска да сформира служебен кабинет, Радев отговори, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства. Предсрочни избори и служебно правителство кога ще има, не определям аз. Това го прави или самото правителство.

Според него борбата за власт се води между политическите партии. „В кухнята на политическите партии, много пъти казвам, не се меся. След като се дискредитира държавата има органи, които трябва да възстановят доверието, чрез истината“, допълни още Радев.

Радев поздрави кметът на Перник и неговия екип. Той сподели, че Станислав Владимиров е свършил страхотна работа.

„Проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон, а параноята“, завърши Радев.

На последен въпрос с кого ще празнува рождения си ден, държавният глава отговори, че това ще направи със съпругата си Десислава Радева. Той покани медиите да ги снимат в Сандански и така ще разберат наистина ли са разделени.

Материалът е на „ЕПИЦЕНТЪР“

Прегледана: 42497

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече