Тревожна констатация: Домати, краставици и сирене поскъпват

0

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през тази седмица с 1,36 на сто, до 1,545 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица със 7,23 процента, до 2,23 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпват с 6,3 процента и се продават по 2,36 лева за килограм. Цената на картофите пада с 4,6 на сто и те се продават по 0,83 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 27,7 на сто, до 0,96 лева за килограм на едро. Морковите поевтиняват с 3,8 процента и се търгуват по 1,01 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 17,4 на сто, до 0,57 лв./кг. Червените чушки от внос поевтиняват с 2,4 на сто, средно до 3,30 лева за килограм. Зелената салата поевтинява с 16,7 на сто, до 0,55 лева за брой.

Ябълките поевтиняват с 0,5 на сто, до 1,94 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 5,8 на сто и се продават по 3,30 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,11 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с 18,2 на сто и се търгуват по 3,34 лева за килограм на едро. Цената на черешите падна с 15,6 процента на едро до 2,76 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,3 на сто и се търгува по 6,95 лв./кг; кашкавалът, тип „Витоша“, поевтинява с 1,5 на сто и се купува по 11,35 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,7 на сто и се търгува по 2,09 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 0,8 на сто и се продава по 1,92 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поевтинява с 0,3 на сто и се търгува по 4,02 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,9 на сто и се продава по 1,37 лв./кг. Брашното тип „500“, поскъпва с 1,7 процента и се продава по 1,02 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 3,2 процента и той се продава по 2,26 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.

Прегледана: 36082

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече