Да спасим летния сезон: Държавата с готовност да поеме карантината на чужди туристи

0

По предложение на министъра на туризма Марияна Николова започва обсъждане на възможността държавата да поема разходите за карантинирани туристи.

Вече са проведени разговори с представители на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация), АБТТА (Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти), БАТА (Българската асоциация на туристическите агенции) и Сдружение „Туризъм“.

Николова апелира бизнесът да предложи места за настаняване, в които при нужда могат да се настаняват туристи за карантиниране. От бизнеса посочиха, че подкрепят идеята и са готови да осигурят нужните хотели, съобщава в. „Марица“.

Пред тях тя представи и актуалната ситуация в сектора, развитието на летния сезон и очерта инициативи, които ще са приоритетни в нейната работа. В мое лице имате помощник за преодоляване на кризата, заяви министър Николова. И призова за диалог и бърза комуникация, при възникване на трудности и въпроси. Важно е да мислим както за възможностите за подпомагане на туроператорите, хотелиерите и ресторантите, но и за повишаване на качеството на услугата, коментира още вицепремиерът.

Вицепремиерът обясни, че пъpвитe cигнaли зa летния сезон са пoвeчe oт нeгaтивни. Peзyлтaтитe нa кypopтитe пo Южнoтo Чepнoмopиe пpeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чapтъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт xoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx – Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията, информира тя.

По предложение на вицепремиера ще се обмисли въвеждане на традиционно българско меню в хотелите и ресторантите в курортите. Тя посочи, че е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария.

Тема на разговорите беше и рекламата на България, като министърът посочи, че е важно да се акцентира върху възможностите на страната да предлага целогодишен туристически продукт. Местата за настаняване спазват всички условия за работа в условията на световната пандемия, заяви министър Николова. Тя подчерта, че това трябва да е в основата на маркетинговата кампания за привличане на български и чуждестранни туристи.

Представители на БХРА посочиха, че решението за субсидиране на чартърните полети е важен успех и много желана мярка, която ще подпомогне сектора за преодоляване на последиците от кризата. От бранша беше поставен и въпросът за Наредба Н18, като те посочиха, че общественото обсъждане е приключено и предстои регламентът да бъде внесен за разглеждане и одобрение. Вицепремиер Николова обясни, че е в непрекъснат диалог с ресорния министър и ще коментира с него всички въпроси, които бизнесът поставя.

По време на срещата си с АБТТА, БАТА и Сдружение „Туризъм“ министър Николова заяви, че за нея браншът е приоритетен и че ще защитава неговите интереси, като е важно двете страни да работят в пълно сътрудничество. Тя представи пред събеседниците си нотификацията от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България, в размер на 35 евро за всяка седалка от чартърна линия превозваща туристи до страната.

Туризмът допринася най-много за БВП. Има населени места където той е единственият поминък и трябва да използваме потенциала си“, поясни министър Николова. И добави, че браншът вече си има министър и след като нещо бъде предложено, то ще бъде реализирано.

В тази връзка вицепремиерът обясни пред събеседниците си, че вече е изпратила писмо до министъра на икономиката с искане за предоставяне на грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година, което да подпомогне допълнително туроператорите и турагентите.

Прегледана: 44044

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече