Затварят нощните заведения на закрито, без публика на стадионите

0

Здравният министър Кирил Ананиев е издал нова заповед, с която затяга противоепидемичните мерки, след като в четвъртък беше преминат прага от 200 новозаразени с коронавирус, съобщава Mediapool.bg. С нея се въвеждат три забрани, считано от утре, 10 юли.

Всички колективни и индивидуални спортни състезания на открито и закрито ще са без публика.

Не се разрешават посещения в нощни заведения – дискотеки, барове, пиано барове, клубове на закрито.
Те ще могат да функционират на открито при заетост 50% от капацитета при спазване на физическа дистанция от метър и половина.

Въвежда се и забрана за групови празненства над 30 души на открито и закрито – статби, балове, кръщенета. Те ще могат да се провеждат до 30 души с дистанция и дезинфекция.

Ананиев каза, че новите мерки се въвеждат заради повишената заболеваемост от последните седмици и очакването тази тенденция да продължи. Той каза, че резултати от новите забрани се очакват най-малко след седмица.

Гласувахме доверие на българските граждани и институции, но анализът за последните 10 ддни показва, че заболелите се увеличават и премина критичната точка от 200 души. Както ви казах, това налага да възстановим някои от мерките“, каза Ананиев.

Не очакваме през следващите дни да спаднат новите случаи, даже може да има тенденция на ново увеличение. На тази база заедно с щаба предлижихме на премиера и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество и в някои отношения имаме подкрепата на хората за тяхното възстановяване“, посочи той. 

Прегледана: 45986

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече