Лъжите на ГЕРБ вдъхновиха втори национален протест за природата

0

Митинги и шествия в най-малко 14 града ще кажат на властта: „Долу ръцете от морето и планините“

Безобразията срещу природата нямат край, но търпението на гражданите е на свършване. За днес е насрочен втори национален протест, в който ще се включат най-малко 14 града. Насловът е Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките. Основните искания са три: депутатите да не приемат предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „Странджа“, съобщава в. „СЕГА“.

Строежът на Алепу, снимка: e-burgas.com

Веднага след първите  демонстрации в страната на 25 юни, които бяха неочаквано многолюдни въпреки притесненията от вируса, ГЕРБ панически се отрекоха от готвените скандални промени в Закона за биоразнообразието и обещаха да ги зачеркнат от проекта, готвен в Народното събрание. Но както често се случва, политиците и този път не изпълниха обещаното.

Въпросните промени се опитват за пореден път да осуетят задължение за опазване на уникалната ни природа, което България трябваше още изпълни още през 2013 г.  Става дума за европейската зелена мрежа „Натура 2000“ и за необходимостта страната ни да обяви и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които трябва да бъдат съхранявани като общоевропейско богатство. В България резерватите, които трябва да са част от Натура 2000, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега само за 11 от тях процедурата е приключена, твърдят организаторите на протеста – Коалиция „За да остане природа в България“. За  останалите райски кътчета управляващите вече 13 години правят всякакви законови „въртели“, за да дадат шанс на знайни и незнайни инвеститори да сбъднат съкровените си бетонови проекти. 

Заради тази неособено хитроумна тактика на отлагане и увъртане Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, която вече е към финала си и следва предаване на казуса в Съда на ЕС, който налага глоби. Последно ЕК даде на правителството 3 месечен срок, в който да одобри всичките зони от Натура 2000, както са били предложени при влизането на страната ни в ЕС.  

Но сега с промени в Закона за биоразнообразието ГЕРБ за пореден път се опитват да шикалкавят за зоните, където никаква груба човешка дейност не бива да смущава и застрашава реки, гори и езера, риби и птици, бозайници, пеперуди, влечуги и т.н.

ЗАПЛАХИ

„ЕК неколкократно мъмри България, че се бави с обявяването на зоните за местообитанията, утвърдени от ЕК. Независимо от предупрежденията от Брюксел едва 11 от общо 234 зони са обявени официално. През годините различни правителства правят три пъти вече правят редакци в Закона за биологичното разнообразие, които отсрочват включване на чакащите закрила местообитания в „Натура 2000“ – през 2007 г. срокът се удължава с 2 години, през 2010-а с 4 години, а през 2013-а с още 6 години.  

„Това е поредното признание за абдикацията на държавата от задължението да опазва националния природен ресурс. Предупреждението на ЕК идва наред с ежедневните примери за погазване на природозащитното законодателство при строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, строежи и сечи в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите, замърсяване и унищожаване на реките. Катастрофалната ситуация очевидно е извън контрола на отговорните институции и затова организираме втори национален протест – за да алармираме за проблемите и да поискаме спешни мерки“, обясняват от „За да остане природа“. 

Страната има ангажимент не само да опазва ценните обитатели на зоните, но и да възстановява природата там, където човешката ръка е нанесла поражения. Случаят с нашумелия подпорен курорт на Алепу е типичен пример – строителството разруши средата, в която гнездят редки птици. А този случай е само един от многото, в които частният интерес надделява над обществения с ключовата помощ на поредица държавни институции.

Природозащитниците посочват, че нарушаването на европейските директиви може да навлече на България огромни глоби, а те ще трябва да се плащат от бюджета, т.е. от  българския данъкоплатец. Освен това всеки собственик на имот, попадащ в зона от Натура 2000, губи полагащите му се средства – компенсации, задето не може да се разпорежда със земята си. 

Липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти., изтъкват от „За да остане природа“.  Според природозащитната коалиция представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени.  

Информация за някои от сборните пунктове за протестите по градове:

София: 18:30 сборен пункт: пред Съдебната палата – шествие до Орлов мост

Благоевград: 18:30, площад „България“ пред Ларго Мол 

Ботевград: 18:00, площад „Освобождение“ 13 

Бургас: 18:30, „Часовника“ 

Дупница: 18:30, площад „Свобода“ 

Пловдив: 18:30, площад „Стефан Стамболов“ 

Русе: 18:30, паметник на Свободата 

Сливен: 17:30, Старият бряст в Сливен 

ОРГАНИЗАТОРИТЕ

В коалицията „За да остане природа в България“ членуват:

Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация „Биоразнообразие“, Екологично сдружение „За Земята“, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега“, Сдружение „Агролинк“, Сдружение „Байкария“, Сдружение „Белият бряг“, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем“, СНЦ „Зелени Балкани“, Сдружение „Природен Фонд“, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Граждани за Рила“ и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. 

Материалът е на в. „СЕГА“.

Прегледана: 43878

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече