Николай Марков: Лъжа е, че Радев контролира НСО, отговорността е на Борисов

0

Твърдението, че президентът реално контролира НСО е лъжа. Това коментира пред bTV бившият служител на НСО Николай Марков в отговор на думите на шефа на комисията за контрол на службите и депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров.

В остър тон Марков обвини Лазаров, че  чете текстовете от Закона за НСО избирателно. Димитър Лазаров/ се опита да въведе в заблуждение целия български народ. Нищо от това, което каза, не е вярно. Само името на Закона беше вярно. Жалко за този човек, но той манипулираше и вас“, посочи Марков.

Той прочете в ефир законов текст, от който става ясно, че държавният глава отговоря само за три неща – да назначи и освободи началника на НСО, да утвърди основните структури и удостоява офицери с висши звания. Фактът, че председател на Комисията по контрол на службите, се опитва да заблуди всички, показва низостта, до която са паднали управляващите. той чете едно ,но не прочете друго.

Президентът назначава със съгласувателна процедура на МС. Не началника на НСО свиква комисия. Тя се свиква по предложение на едно от трима лица-членове на комисията. Има закон, според който МС осъществява националната сигурност. По Конституция президентът няма компетентност по осигуряване на националната сигурност. Той не носи отговорност по този смисъл. Крайната отговорност за решението на Комисията е на премиера, а не на комисията.

Мотивационната част на Комисията отива при премиера. Папката отива при премиера. Свикването на комисията можело да се случи само по инициатива на тримата големи в нея, а именно шефът на НСО, шефът на ДАНС и главният секретар на МВР, уточни още Марков.

Още онзи ден казах, че лицата от клипа, направен от “Демократична България”, са служители на Национална служба “Охрана”, припомни той. Относно гардовете той уточни: “Тези хора са си вкъщи. Така е създадена дейността в НСО, че охранителите на дадените лица стават част от техните семейства. Говорим за широкия кръг от семейството. Тези хора стават част от неговата икономическа групировка. Получават допълнително средства.

Снимка: в. „СЕГА“

Марков обясни, че за служителите на НСО у нас е станало нормално да изглеждат по този начин – облечени с тениски и по сандали. Самият той определи вида на гардовете, като на такива, които не стават за охранители и на черешова градина. Бившият служител на НСО заяви още, че за поругаването на българското знаме, на извършителите трябва да бъде отнето българското гражданство. Това е случай за прокуратурата. НСО е военизирана служба. Има символи на държавата, които не пипат. Това не е мутренско поведение. Не съм видял мутра да поругава така знаме. А това е престъпление по смисъла на Конституцията. 

Действията на служителите на НСО показват отношението на политиците към гражданите. Знаете ли българският народ как се чувства като видя как се поругава знамето. Възмутен съм от начина , по който след това се скри всичко. Това е безобразно, престъпно поведение. Какви офицери са тези? Хващат ги от кол и въже и ги правят офицери за една нощ. Това ще се стигне за по-лоши неща. Има структура на системата за защита на националната сигурност. Не трябва да давете на политици да ви подвеждат, заяви още емоционално Марков.

Прегледана: 46022

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече