Нов регламент на протестите: От сутрин до вечер и блокада пред Парламента

0

Протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев навлязоха в понеделник в нова фаза, като започнаха още от рано сутринта с блокада пред парламента докато депутатите обсъждаха вота на недоверие срещу кабинета и продължиха и вечерта, когато хиляди граждани се събраха за 12-ти пореден ден. Протестът под надслов “Окупация на Народното събрание. Всички вън“  остана през целия ден пред сградата на парламента на площад “Народно събрание“ и ще продължи отново там и утре, когато ще бъде гласуван вотът на недоверие към правителството, съобщава Mediapool.bg.

Вечерта протестът се раздели на няколко ключови точки в центъра на града, като едновременно блокира движението по булевард „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание,  кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост, протест имаше и пред сградата на БНТ. По-късно, около 21 часа, от площад „Народно събрание“ тръгна шествие към Министерския съвет и протестът продължи на площад „Независимост“ с викове „Оставвка!“.

След 22 часа шествието отново тръгна от Министерския съвет и премина през Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и продължи по бул. „Витоша“ и други централни булеварди, блокирайки движението по тях. Протестиращите направиха опит накрая да се върнат пред Народното събрание, но полицията беше затворила входовете към него.

По-рано към основния протест  пред парламента се присъединиха и хора от хазартния бизнес, недоволни от промените в Закона за хазарта. Те носеха брандирани тениски „Хазартът не е Божков“ и плакати „Данъците от хазарта са за спорт и култура, а не за олигарси“.

Снимка: Mediapool.bg

Паралелно се провежда и протест пред БНТ с искане за оставката на генералния ѝ директор  – Емил Кошлуков. Протестиращите пред БНТ обявиха блокада до 22 часа тази вечер предупредително и се заканиха ако и утре няма оставка, да предприемат по-радикални действия.

В отговор на призивите на организаторите за различни форми на гражданско неподчинение през деня за кратко беше блокирана една от линиите на столичното метро, имало е и две блокирания на пътища в страната, както и на съдебната палата в Царево. По-късно вечерта стана ясно, че за акцията по спирането на метрото е бил задържан бившият депутат Минчо Спасов. 

Хората дойдоха още към 7 часа  сутринта пред Народното събрание и настояха за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

Част от протестиращите казаха, че са готови на гражданско неподчинение, за да постигнат целта – „рестартиране на овладяната държава“. Сградата на парламента бе заобиколена от полицаи, които не допускаха протестиращите. Хората обаче продължиха да се събират и да стават все повече. Към 8.45 те блокираха движението в района.

Протестиращите пресичаха по пешеходната пътека пред Народното събрание и шофьорите се принудиха да обърнат и да търсят друг път.

В събота организаторите на протеста „Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков призоваха протестът да премине към гражданско неподчинение, което да се изразява в това протестиращи да обсаждат публични сгради – общински, гари, автогари и т.н. В края на деня обаче адв. Хаджигенов отчете, че акцията не се е получила много добре и е имало отделни прояви на гражданско неподчинение. 

През деня за минути е била блокирана една от линиите на столичното метро, след като пътуващи във вагон пътници са натискали многократно аварийния бутон като знак на гражданско неподчинение. От „Метрополитен“ съобщиха, че закъснението на влаковете е било малко. 

Имало е и блокиране на две пътни отсечки за кратко, както и блокада на съдебната палата в Царево, което е отложило насрочените за днес две съдебни заседания.

Според организаторите разходките по паветата са безполезни, защото това вече се е случвало многократно и е  успокоително за управляващите и за главния прокурор. 

На протести в понеделник вечерта излязоха и граждани на Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Ямбол, Добрич.

Материалът е на Mediapool.bg

Прегледана: 48486

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече