Петър Москов към Борисов: Искай вот на доверие, а после премахване на служебното правителство!

0

Противоречивите действия в икономическата, социалната сфера и енергетиката, силно подкопаха образа на ГЕРБ като дясна политическа сила, се казва в декларацията на консервативната партия. Петър Москов, бивш министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов, настоява за премахване на служебното правителство. Москов заяви това в декларация от неговата партия КОД – Консервативно обединение на десницата.

Противоречивите действия в икономическата, социалната сфера и енергетиката, силно подкопаха образа на ГЕРБ като дясна политическа сила, се казва в декларацията на консервативната партия.

Затова според КОД правителството трябва да поиска вот на доверие от парламента с поемане на конкретни ангажименти.

Ето и пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ПАРТИЯ „КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“

Управляващото мнозинство с поредица от непрозрачни действия и липса на ясни приоритети, предизвика сериозна политическа криза в страната.

Противоречивите действия в икономическата, социалната сфера и енергетиката, силно подкопаха образа на ГЕРБ като дясна политическа сила.

Очевидно е, че мнозинството не се справя със задачата да изолира от публичен икономически ресурс и нелегитимно политическо влияние „търговската корпорация“ ДПС.

Липсата на действия в тази посока, делегитимира основанията за участие на ОП в управлението.

Квалифицирането на гражданските протести като платени, означава неразбиране на ролята на политическите партии в обществения живот. Хората са на улицата, за да кажат че не са доволни, работа на политическите партии е да им дадат перспектива и пътна карта за постигането й.

Оценката ни е, че по отношение на реализацията на стратегическите политически цели на десницата това мнозинство е изчерпано.

Като дясна консервативна партия, ние в КОД сме убедени, че служебно правителство на президента Радев, с неясен времеви хоризонт, не е решение на политическите цели на дясно мислещите хора в България, напротив представлява заплаха за част от постиженията на демокрацията и евроинтеграцията на страната ни.

Такова правителство ще задълбочи и ще тласне в неправилна посока политиките по острите проблеми пред българското общество, а именно: действия по справяне с икономическите предизвикателства, действия по овладяване на епидемията, действия по откъсването на България от геополитическото влияние на Русия.

Заедно с това, такова правителство ще доведе до бъдещо парламентарно мнозинство около БСП и нейните сателити и повишено влияние на ДПС.

За да не се допусне такова развитие КОД счита, че единственият полезен ход за обществото е правителството да влезе в парламента с искане на вот на доверие до края на месец юли.

Основанието за това доверие, не просто от парламентарното мнозинство, а от обществото, е ясен план с конкретни, подробно разписани действия и календар за изпълнението им в късия времевия хоризонт до редовните парламентарни избори по следните въпроси:

1. Ефективна система от мерки и финансови механизми за противопоставяне на икономическата криза.

2. Конкретен план за контрол над епидемията.

3. Ясен ангажимент с конкретни действия за защита на националната сигурност от руската геополитическа експанзия.

За КОД, като дясна партия, при изпълнение на тези приоритети е важно следното:

– Антикризисните мерки, насочени към подпомагане на засегнатите хора, а не към захранване на приближени бизнес кръгове.

– Ангажимент за изискване на временен мораториум върху плановете ЕК за „Зелена сделка“, която ще повиши цената на енергоносителите за домакинствата, допълнително ще намали рентабилността и конкурентоспособността на българското производство и ще увеличи безработицата.

– План за контрол над епидемията, основан на ясни приоритети и мерки обвързани единствено с обективни публично проследими показатели

– Гаранция за влизането в експлоатация на газопровода „Балкански поток“, само и единствено едновременно с интерконекторната връзка с газовия терминал в Гърция.

– Изискване за пълна публичност и отказ от търговска тайна на участниците в процедурите за строеж на АЕЦ „Белене“

– Започване на процедура по промяна на Конституцията, която премахва съществуването на института „Служебно правителство“, водещ до формиране на изпълнителна власт без санкцията на суверена.

Считаме, че от ангажимента за изпълнение на тези краткосрочни приоритети, трябва да зависи отношението на дясно мислещите хора към бъдещето на това управление.

Отказ от изпълнението на такива действия означава, че мнозинството на ГЕРБ и ОП ще носи цялата вина за нарастване на общественото напрежение, за последващото нанизване на страната на „социално-либералният вектор“ (по думите на Ахмед Доган) и връщането в геополитическата орбита на Русия.

Най-новата българска история помни три вота на доверие, поискани от Филип Димитров, проф. Любен Беров и Бойко Борисов.

На 28 октомври 1992 г. ДПС и „сини мравки“ свалят кабинета на Филип Димитров. Той управлява с мандат на СДС, но партията има 110 депутати и за мнозинство разчита на 24-мата от ДПС. И така на 28 октомври 1992 г. против искания вот на доверие гласуват 120 депутати, „за“ – само 111.

На 26 май 1994 г. правителството на проф. Любен Беров, подкрепяно от ДПС и БСП в парламента, си осигурява спокойствие за три месеца. На 2 септември с.г. проф. Беров подава оставка.

На 20 януари 2011 г. първият кабинет на Бойко Борисов оцелява с помощта на вот на доверие. ГЕРБ няма мнозинство, но го подкрепя „Атака“. По този начин правителството парира намерението на социалистите да внесат вот на недоверие заради скандала „Мишо Бирата“.

За разлика от вота на недоверие, който трябва да бъде подкрепен от 50% плюс 1 от списъчния състав на народните представители, вотът на доверие минава, ако е подкрепен от половината плюс един от присъстващите народни представители.

След отхвърляне на вот на недоверие на същото основание вот не може да се иска в следващите шест месеца.

Материалът е на „Епицентър“

Прегледана: 48196

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече