Плевнелиев: Костов е като Доган, даде властта на олигарсите

0

Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган, при положение че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите. Това заяви Росен Плевнелиев в интервю за бТВ днес.

Всички политически лидери да сключат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има съмнение за задкулисие, призова президентът на България в периода 2012-2017 г.

„Да се приеме пакт за почтеност, при който политическите партии да се ангажират, че до следващите редовни избори ще разчистят листите си от всякакви съмнения за зависимости“, каза Плевнелиев.

Според него е нужно и да бъдат сформирани обществени съвети и протестиращите да влязат в Министерския съвет и президентството.

„ГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов ще трябва да чисти зависимостите от Костов, например. Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган, при положение че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите“, допълни той.

Според Плевнелиев, Румен Радев не работи длъжността „президент“, а се бори за властта и рано или късно ще го видим с политически проект и правителство.

„Държавният глава към днешна дата върви по собствения си сценарий да води някаква битка за властта. До него има още много популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Всички тези хора по един популистки начин искат да яхнат тренда на популизма в Европа и да вземат властта“, на мнение е Плевнелиев.

„Една голяма част от зам.-министрите на Румен Радев са зам.-министри на Пламен Орешарски. Когато един държавен глава излезе и каже „Не на задкулисието“, „Мутри вън“, имаме ясни факти, че Румен Радев практически е част от едно задкулисие, след като правителството на Орешарски се е претворило и преродило в негово правителство“, каза още Плевнелиев.Той направи паралел с протестите през 2013 г. и заяви, че тогава като държавен глава е поканил протестиращите в президентската институция, за да обсъди и вземе правилните решения за България.

Според Плевнелиев, демократично протестиращите българи заслужават подкрепа.

„Аз се отнасям с голяма уважение към начина, по който те декларират своето желание за една по-добра България. Но има олигарси и техните хора. Има политици, които нямат интерес от редовни, а предсрочни избори. Има хора, които търсят хаоса и затова трябва да отсеем семето от плявата“, заяви Плевнелиев.

Прегледана: 48599

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече