Политолог: Новинините от Брюксел едва ли ще сменят психофона и дневния ред на протеста

0

Според Анастас Стефанов „няма да има стъпка назад от анонса с исканите три министерски оставки, тъй като това би било минус за управляващите“

Всяка добра новина, особено с международен оттенък, е добре дошла за всяко управление, независимо дали е в добра или лоша политическа ситуация“, коментира политологът от Изследователски център „Тренд“ постигнатото споразумение за бюджета на ЕС и плана за възстановяване, съобщава „Епицентър“.

Но трябва да си дадем сметка, че хората, които протестират, може това нещо въобще да не го възприемат и да не им е част от дневния ред, но в крайна сметка Бойко Борисов като лидер много добре си дава сметка, че правейки това изявление не говори само на протестиращите, а по принцип на цялото общество и в крайна сметка се надява тази част от обществото, която не протестира, да чуе това като положителна новина. Но не смятам, че тази новина ще смени психофона и дневния ред, който имаме в момента“, прогнозира Стефанов.

Според него, вчерашният дебат по вота на недоверие към правителството е „бил изключително проформа, много вял и колкото да се отбие номерът, колкото да се проведе, за да може да се гласува самият вот“:

„Това не е първият вял дебат, който протича протоколно“.

За политолога „няма да има стъпка назад от анонса с исканите три министерски оставки, тъй като това би било минус за управляващите“.

Освен обявеното има и още една политическа заявка – за основен ремонт в кабинета. Смятам, че това, което е заявено (трите оставки и ремонтът на правителството – б.р.), ще се случи. Политическият градус е със завишено напрежение и това, което се заявява, се очаква в по-голяма степен, чувствителността е повишена“, каза още Анастас Стефанов и допълни, че очаква по-кардинални промени в кабинета, на каквито не сме били свидетели в последното десетилетие.

Важно е как това ще се поднесе, защото самото сменяне на министри не е пълно, би следвало да чуем някаква концепция за следващите месеци, не може само оставките да са решението или смяната на едни хора на едни ресори, трябва мотивация и обосновка“, посочи политологът

Прегледана: 45962

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече