Проф. Александър Кьосев: Борисов изгря с посланието: : „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“

0

 Медийният език все по-малко е насочен към разума и съвестта на хората и те започват да харесват по други причини – дали някой политик е като тях. Затова Бойко Борисов се появи с прочутото послание: „Аз съм прост и вие сте прости, ще ви представлявам в простотата ви“. Забележете, той не ги представлява в техните интереси, това не е прегръдка на граждани, а патриархална каша. Това каза във видео интервю за „Студио Банкеръ“ културологът проф. Александър Кьосев, преподавател в СУ“Св. Климент Охридски“.

Вижте цялото интервю с проф. Александър Кьосев тук:

В интервюто проф. Александър Кьосев каза още:

Човекът, който е чел само „Винету“, но пък е шампион по карате, стана образец. Той беше обработен от медиите, но и той обработи медиите – в общ диалектичен процес. Образът стана легитимация на българската власт в очите на негражданите, които харесват сила, сигурност, закрила, бащинско говорене и интимно фамилярничене. На основата на разпадналото се гражданство стъпи партия ГЕРБ.

Категорията гражданство деградира. Хората, които избират по убеждение, с разум и съвест, станаха все по-малко. България се превърна в електорално блато, където хората избират или по клиентелистки причини, или поради директно откупуване на гласовете им, или по медийна манипулация.

Г-н Рашидов е незначителен човек и фигурата му ще бъде забравена скоро. И писмото му срещу интелигенти в една медия щеше да бъде смешно, ако не беше симптом. Текст с брутален, просташки, кафяв медиен език, подписан от институцията Народното събрание, чрез Комисията по култура и медии, която този човек управлява. Това е истинският скандал. Той надскача ръста на самия Рашидов, неговите страсти, неговият махмурлук, неговата вендета. Става дума за това, че най-висшата институция у нас – законодателната, започна да говори с езика на мутра.

От културологична гледна точка, обществото е разпаднато. Гражданството се превърна в население. Фрагментирано е на групи, за което допринесоха и социалните мрежи – всеки живее в собствения си информационен балон. Медиите отидоха в ръцете на непрозрачни собственици. Има тежко увреждане на социалната тъкан. Възстановяването на гражданството ще бъде много дълъг процес.

Източник: Банкеръ Daily, „Банкер“

Прегледана: 48959

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече