Румен Петков поясни: За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика

0

За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика. Това заяви пред журналисти в старата столица лидерът на ПП АБВ Румен Петков, съобщава Actualno.com.

Той допълни, че е изпратил до Министерство на здравеопазването запитване за аргументите, с които се издават и отменят заповеди за ограничаване разпространението на коронавируса у нас, както и колко са аутопсиите на починали от заболяването. На запитването, по думите му, е отговорено, че Министерството не е подготвило и не съхранява подобна информация.

Тоест утре кафеджията Петков отива да съди държавата защото му е затворила кафенето и ще я осъди, защото министъра на здравеопазването не може да докаже на какво основание е издал заповедта си. Гражданинът Димитров отива да съди държавата защото е бил затворен в дома си за пет дни и не са му позволявали да излиза. И тук няма аргумент от Министерството и държавата ще е осъдена. И така нататък – всички, които искат да ни и съдят ще успеят, защото правителството действа в хаос. За правителството и по-точно за министър-председателя коронавируса е бизнес и политика“, каза още Петков.

Той уточни, че изпратил и още едно запитване до отговорното министерство относно средствата, които до момента държавата е платила за тестове за COVID-19, както и кои са доставчиците и купувачите. „Прави впечатление порочният начин, по който бе сформиран Националният оперативен щаб. В него нямаше кмет, а се взимаха решения за общини – кое и как да бъде затворено, без участието на Националното сдружение на общините, без участието на кметове. Това е тотално неглижиране на местното самоуправление.

Брифинг на Националния оперативен щаб Снимка: Минстерски съвет

По този начин Борисов казва мен кметовете не ме интересуват, аз казвам какво ще става, защото ако имаше кмет голяма част от безумията нямаше да се случат“, допълни още Румен Петков.

Като примери за най-засегнатите от кризата той даде университетските градове Велико Търново и Благоевград, при които според него последствията ще са трайни. Думите му подкрепи и доц. Георги Кючуков, който е член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. Той допълни, че реално процентът на заболелите от първия ден на пандемията у нас до днес варира между 3 и 5,5% и уточни, че данните за разрастване на заразата са спекулация.

По думите му, основният проблем идва от хаотично взиманите решения от властите, в които няма последователност.

Румен Петков акцентира на необходимостта от аргументация на решенията, тъй като липсата на аргументация е основен проблем; защита на населението на общините, тъй като досега начинът на финансиране на Националният оперативен щаб (НОЩ) е порочен, без участието на НСОРБ и кметовете; и третата му препоръка е да се търси отговорност от Световната здравна организация.

Прегледана: 47979

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече