Свидетел поясни: Алексей Петров и Пеевски бяха мишени на Божков

0

Прокуратурата посочи, че Славчо Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати, представители на МВР

Едната мишена беше Алексей Петров, другата Делян Пеевски, стана ясно днес в Специализирания апелативен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на Славчо Марков и Веселин Балтов, предаде в. „24 часа“. Имена на много публични личности бяха споменати в делото.

Славчо Марков и Веселин Близнаков в Апелативния спецсъд са обвинени, че са били част от организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков, която се е занимавала с рекет, опити за убийства и изнасилване. Другите членове на групата са Георги Божилов, който е на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция, и Александър Митков.

Също така в дома на Славчо Марков бяха открити принтирани снимки на лист А4 на прокурора Ангел Кънев заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като на листовете били записани телефонът на Кънев и къде живее, както и номерът на следователката Нели Тодорова – също било написано коя е, името на съпруга и на децата й.

В началото на заседанието прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът отхвърли искането. В залата присъстваха и десетина адвокати от Софийската адвокатска колегия, които са зад Славчо Марков (също адвокат).

Прокуратурата посочи, че Славчо Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати, представители на МВР, а Веселин Балтов, който е шеф на охраната на „Нове холдинг“, е организирал кои хора да бъдат респектирани.

По време на заседанието стана ясно, че един от свидетелите е Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна. По време на своите разпити в края на май той е заявил, че Роман Логвиненко, който беше осъден на 10 години, като организатор на покушението срещу Андрей Петров преди 5 г., му бил казал тогава, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко бил казал, че мишената е Алексей Петров, а другата мишена е Делян Пеевски. От тази връзка адвокатът на Славчо Марков – Владимир Манолов, попитал защо Бухлев не е разказал и тези неща преди 5 години.

Друг свидетел с тайна самоличност с номер 532 пък твърди,  че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, който е бивш служител на Отряда за борба с тероризма, стрелял по Манол Велев през 2007 г. Защитата на Балтов адв. Михалков опонира, че по същото време юли 2007 г. клиентът му е бил на почивка в чужбина, той беше довел и свидетели, които да потвърдят това, тъй като от МВР отговорили, че данните за пътуванията в чужбина се пазили 10 години. Съдът обаче отказа да разпита свидетелите, които бяха дошли.

По делото се появява още един свидетел с тайна самоличност с  №525 и е разпитван на 3 юли. Той твърди, че били обезпечени много пари за юридическата защита на Васил Божков. Пак този свидетел твърдял, че са дадени 5 млн. евро на Цветан Цветанов, също така пари на Мая Манолова и Слави Трифонов. За този разпит се разбра от обяснението, което Славчо Марков даде пред съда. Той уточни, че действително е бил служител ЦСБОП до 1997 г., бил е началник в направление наркотици и после се пенсионира, Оттогава е адвокат. Самият Марков е защитник и на секретарката на Божков Йоана Чолакова, която пък е обвиняема по другото дело срещу бизнесмена.

Според адвоката му Манолов още на 4 март Славчо Марков е разбрал, че в дома му предстои са се случват процесуално-следствени действия. В тази връзка защитникът попита как би могъл да държи снимки на прокурора Кънев, след като е знаел, че ще бъде претърсван. Марков, който познава Божков от над 15 години, е бил с него и с адв Явор Хайтов, който е месец преди той да избяга в Дубай и да му се повдигнат обвинения.

По повод твърденията, че е давал пари на известни хора, Славчо Марков обясни, че действително познава Цветан Цветанов, но защото е бил адвокат на Сергей Кацаров, който заедно с бившия вътрешен министър, беше обвиняем по делото, станал известно като делото за „кечърите“. Макар този свидетел да е таен, очевидно той за Марков е добре познат, тъй като той обясни, че това е бивш служител на службите, обвинен за педофилия.

„Той стреля и със стратегическата информация, че се готви убийството на главния прокурор“, посочи Славчо Марков. По думите му пликът със снимките на магистратите бил подхвърлен. Също така Веселин Балтов твърди, че 2 грама кокаин са били подхвърлени.

Автор: Рачо Рачев

Източник: в. „Стандарт“

Прегледана: 50443

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече