Христо Иванов призова Борисов да поиска оставката на Гешев

0

„Демократична България“ обяви, че ще работи по всички варианти за отстраняване на Гешев, а не само по този с производството

Бойко Борисов да нареди на правосъдния си министър да инициира дисциплинарно производство срещу Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това призова съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и подаде в Министерския съвет сигнал от 14 страници, в който са изброени твърдените нарушения на главния прокурор.

Начините Гешев да се раздели с поста са три. Първият е оставка по негова воля, вторият е дисциплинарно освобождаване от Висшия съдебен съвет, а третият е при промяна в конституцията в частта за прокуратурата да се стигне до преждевременно прекратяване на мандата.

Снимка: https://news.lex.bg/

Искам от премиера Борисов да нареди на своя министър на правосъдието да инициира дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. Това са 14 страници конкретни аргументи, че той (Гешев) е осъществил многократно конституционното основание да бъде освободен от поста за уронване на престижа на правосъдието„, каза съпредседателят на „Демократична България“ в живо излъчване във Фейсбук.

Според Иванов главният прокурор избирателно упражнява репресия, а освен това си позволява безпрецедентна партизанска политическа реч, потъпква на презумпцията за невиновност, използва на жертви на престъпления за свой пиар, както и материали от СРС-та за пропагандни средства.

„Всяко от тези основания е достатъчно той да бъде освободен. Със всяко свое публично появяване, той дава основания за своето освобождаване.„, добави Иванов.

По думите му сигналът съдържа конкретни примери за нарушенията, допуснати от Гешев по всяко от направленията и уточнява, че нито една от изброените публични прояви не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Сега ангажираме отговорността на Бойко Борисов пред цялата нацията да разпореди на своя министър на правосъдието да внесе този сигнал във ВСС и да стартира производството за освобождаване на Иван Гешев. Без това действие ние не можем да възстановим правовия ред в България. Не може да завършим това, което започнахме на Росенец, а именно осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на сарая и Пеевски. В тази империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги„, посочва той и добавя, че именно затова хората искат оставката на премиера.

Иванов прогнозира, че Борисов няма да разпореди на правосъдния министър да започне дисциплинарно производство срещу Гешев и това е още едно основание да му се иска оставката. „Демократична България“ обяви, че ще работи по всички варианти за отстраняване на Гешев, а не само по този с производството.

Трябват промени в конституцията, които да направят невъзможно назначаването на гешевци, сарафовци или други подобни на тях функционери„, каза бившият правосъден министър.

Прегледана: 47902

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече