Цветанов го каза: Всичко зависи от рефлекса на правителството спрямо исканията на хората

0

Какво ще се случи в България – това зависи от рефлекса на правителството спрямо исканията на хората, смята бившият вицепремиер Цветан Цветанов. Той не очаква стихване на протестите.

Г-н Цветанов, като бивш вицепремиер и техен колега, какво смятате за оставките на тримата министри? Защо трябваше да си отидат точно те точно в този момент?

Цветан Цветанов: Видимо е желанието на ръководството на ГЕРБ да се отърси от допусканията на зависимости от ДПС. Не мисля обаче, че тези оставки ще увеличат доверието в кабинета. Протестите са в напреднала фаза и исканията са насочени персонално в друга посока. Не очаквам стихване на протестите.

А Вие лично подкрепяте ли тези протести срещу правителството и срещу Главния прокурор?

Цветанов: Подкрепям исканията на българската демократична общност. Заради кризата на авторитети у нас загубихме мярката за демокрация. Протестите през последната седмица обаче са ясен показател, че обществото ни е будно. Събирането пред Президентството на граждани с леви и десни убеждения, означава, че обществеността е готова да брани достойнството на институциите.

Вие оповестихте, че ще участвате със своя партия на следващите парламентарни избори. Каква подкрепа очаквате? Привлякохте ли на своя страна местни структури на ГЕРБ?

Цветанов: Новият политически проект ще се основава на гражданската енергия, която не може повече да бъде усвоявана от управляващите. Хората, които биха ме последвали, вярват на политическата ми последователност. Евроатлантическите ценности нямат алтернатива и всеки, изповядващ подобна философия, е добре дошъл сред нас. В тази връзка очаквам сериозна подкрепа от достойните, знаещи и можещи симпатизанти и членове на ГЕРБ, както и  от всички български граждани отстояващи принципите на демокрация.

Каква е ориентацията на бъдещата Ви политическа формация по такива основни въпроси като корупцията в България, евроатлантическата ориентация и борбата срещу пандемията?

Цветанов: Бъдещата политическа формация ще се основава на модерни концепции за провеждане на политики. Ще се стремим да бъдем обществен гарант за необратимост на демократичното развитие и на избрания евроатлантически път за развитие на страната. Основни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и за по-голяма прозрачност в управлението на страната. Относно пандемията: аз одобрявах адекватната реакция на кабинета в началото, но от един момент нататък този здравен проблем започна да се управлява с политически похвати и в контекста на политически сметки. Относно секторните политики: в бъдещата партия ще се позоваваме на експертни решения за бързо преминаване на страната ни от фаза на критично оцеляване към фаза на същинско развитие.

Възможно ли е в България да възникне широка антиправителствена коалиция, евентуално с участието не само на ДБ, но и на президента Румен Радев, на БСП и на Вашата партия?

Цветанов: Антиправителствена коалиция в момента има, но тя е целева – до постигане на исканите оставки. Тази коалиция обаче не е политическа, доколкото протестът е граждански. Тепърва ще се установи кои партии на какви позиции са и какви ще са възможните формули за създаване на бъдещо управление. 

Очаквате ли предсрочни избори?

Цветанов: От гледна точка на икономическата стабилност на страната, предсрочни избори не са желателни и до скоро не бяха дори вероятни. Какво ще се случи зависи от това дали правителството ще съумее да прояви добри рефлекси спрямо исканията на хората.

Материалът е на „Дойче Веле“

Прегледана: 49576

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече