Юрист: Не съм адвокат на Божков, но Горанов и Комисията по хазарта носят вина за тези 700 млн. лв

0

Адвокат Грета Ганева е на мнение обаче, че сметката накрая ще плати народът

Това, което казвам е, че за разлика от данъците, таксите се дължат за услуга. Могат да са определени в конкретен размер, но може и да са определяеми, какъвто е случая с таксите за хазарта.

Адвокат Грета Ганева

Определят се въз основа на данни за обстоятелства, посочени изрично в закона /какви приходи си имал за периода, какви печалби си изплатил, какви комисиони и пр.

Тези данни са единственото, което законът изисква да бъде декларирано от лицето, защото въз основа на тях се определя и съответния размер на държавна такса. А задължението да определя размера и да събира таксата има административният орган /пак казвам, не става дума за данъци, а за такси/.

Само че в този случай министърът на финансите е одобрил /още през 2015г./ образец на една декларация, която има характеристиките на декларация за данъци, а не на декларация за данни, въз основа на които да се изчисли размера на таксите.

И така, очевидно, третира таксата като данък и до момента. Дори да оставим на страна това базисно неразбиране на главния ни бюджетар.

Знаете ли как е изчислена сумата в размер на около 700 млн лв., която се твърди, че Божков не е платил за такси? Покрай интервюто на Nelly Todorova се разрових и още не мога да си представя подобен правен абсурд. /и тук оставям на страна, че се дължат, евентуално, не от физическото лице Божков, а от юридическото лице, което е организатор на хазартни игри/.

Установили му ги в административнонаказателно производство за установяване на административно нарушение. Очевидно считат неправилно изчислен от вносителя размер на държавна такса за негово административно нарушение. То е нарушение, обаче не на платеца, а на онзи, който я е определил, а задължението за определяне и събиране, както казах, е на административния орган, сиреч на Комисията по хазарта.

Сиреч, не разбират от финанси, не разбират и от право.

Обаче сметката накрая ще платим ние с вас. За това ми е поста и за това ми е ангажирането по случая.

Не съм чувала, нито съм виждала Божков в живота си, не съм му адвокат, отричам хазарта, като страст идваща от пъкъла.

Но ние виждаме пред очите си как публично се компрометират сами първите ни мъже в държавата, виждаме как институциите синхронизирано атакуват и превземат по абсолютно незаконосъобразен начин бизнеси, виждаме как се използват законни средства, за да бъде омаломощен и отхвърлен от обществото всеки, който се противи.

Ей това работи против всеки от нас и не можем да сме безучастни.

Прегледана: 45217

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече