Bloomberg прогнозира: Българският премиер ще оцелее до следващите избори

0

За събитията в България, последното от които е внесеното предложение за вот на недоверие към правителството от основната опозиционна партия, съобщава днес Bloomberg. Според агенцията въпросният вот цели да окаже натиск върху премиера Бойко Борисов, „докато протестиращи заливат улиците срещу неговия неуспех да се бори с корупцията на високо ниво“.

Социалистическата партия, която внесе предложението днес, няма обаче достатъчно законодатели, които да изхвърлят кабинета при петия вот на недоверие, с който се сблъсква“, коментира публикацията.

Тя цитира призива на президента Румен Радев към премиера и главния прокурор да подадат оставка и обвиненията му към Борисов в неправомерни връзки с богати олигарси. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също е обект на публикацията, по-специално нейните думи, че Борисов е създал „паралелна държава и тя управлява истинската“.

Като контрапункт от страна на премиера „Блумбърг“ цитира и неговите думи, че „кризата подкопава способността на правителството да се справи с икономическата криза заради коронавируса“.

Според изданието, Борисов, който вече два пъти е подавал оставка като премиер – след протести срещу мерките за строги икономии през 2013 г. и загубата на неговата партия на президентските избори през 2016 г. – вероятно ще успее отново да се спаси преди парламентарните избори следващата година.

Борисов работи за повишаване на жизнения стандарт и за напредване на пътя на членката на Европейския съюз към приемане на еврото. Но премиерът е в центъра на корупционни скандали, разследвания срещу бивши и настоящи министри и изтекли подслушвания, които твърдят, че е замесен в злоупотреба с власт, която той отрича“, продължава текстът.

Радев, чиято роля е до голяма степен церемониална, е явен критик на разследванията на Гешев на високопоставени служители и на липсата на напредък на правителството в борбата с корупцията“, твърди медията.

Тя споменава и заявената позиция на американското посолството в София, че САЩ подкрепят българския народ, като „мирно се застъпват за по-голяма вяра в българската демократична система и насърчават върховенството на закона в България“.

Bloomberg приключва обзора именно с изявлението на посолството: „Никой не е над закона“.

Материалът е от сайта Actiualno.com

Прегледана: 47374

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече