Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов?!

0

Добре, де, ще махнете Борисов и кой ще дойде? – Това е от най-често срещаните въпроси в последния месец. Това пише Иван Бакалов от страниците на E-vestnik.

Ето и текста: 

Въпросът най-често риторичен. Питащият не иска отговор. Иска да натърти на онези, които искат оставката на Борисов, че по-добре да остане, защото ще дойде по-лошо…

И въпросът идва не само от заклетите привърженици на Борисов. Повечето от тях дори не поставят под съмнение смяната на Борисов. Той е човекът – и край. Няма друг.

Така навремето бяха свикнали с Тодор Живков и когато става дума за смяната му в края на 1989 г., някои в апарата на ЦК на БКП започнали с уговорките – „Ама не сега. Рано е. Ситуацията е сложна. Трябва да изберем внимателно кой ще го наследи на поста” и т. н.

Същата работа и днес. Самото сравнение между Живков и Борисов е абсурдно. Имаме си нов Тато.

Наистина ли България не може да излъчи лидер, от която и да е партия, който да замени Борисов? Наистина ли част от обществото, като се почне от „аз съм прост и вие сте прости” и се стигне до интелектуалци и полуинтелектуалци, сериозно смята, че Борисов е незаменим? Обслужващата го кохорта от анализатори шества из тв студиите и обяснява, че Борисов няма алтернатива. Протестиращите са безумци, тинейджъри, платени от Божков провокатори, организирани от президента, извършват руски метеж.

Въпросът кой ще дойде след Борисов е пряко свързан с този спектър от обвинения. Протестиращите ще докарат „комунистите”, които искат да ни извадят от ЕС и НАТО, да въведат рублата вместо еврото и т. н. Там имало на площада да викат против капитализма, ще върнат комунизма и т. н. Борисов е единствен гарант за европейската ориентация на страната и демокрацията… Това вече го мислят и казват съвсем сериозно и политици, и анализатори.

Тезите са параноични и несериозни, но заслужават отговор, защото изглежда мисленето дори на ниво интелектуалци е много първосигнално.

България не може да излезе от ЕС и НАТО

Влязла е в НАТО при президент Първанов, В ЕС с премиер Станишев. По този въпрос има национален консенсус и нито една парламентарна партия не е заявила намерение за излизане от ЕС. И както се видя в случая с Великобритания, става трудно и бавно. Следващите поколения ще оценяват ползите от ЕС и ако не им харесва, да си правят референдуми. Но в обозримо бъдеще поне три поколения напред такъв въпрос не седи. Всички истерици, които вдигат врява как идват комунистите и Русия, само плашат малограмотните и психически лабилните. Терминът психодесни не е безпочвен.

Онези, които искат да оставят Борисов да води страната вече три мандата, евентуално и четвърти, отхвърлят с лека ръка всички проблеми на неговото управление: България е водеща по корупция и бедност страна в ЕС и в това отношение трайно сме се залепили на дъното. На дъното е и по свобода на медиите. Освен бедност се задълбочава и социалното разделение, богатите се отдалечават все повече от бедните. Емиграцията продължава, хората търсят работа в чужбина и поради ниско заплащане, и поради липса на възможности за развитие. И обезлюдяването стига критични нива, до степен в някои населени места да не може да се намери човек достатъчно грамотен за някаква чиновническа длъжност.

Незаменим ли е наистина?

Понеже много се изтъква като заслуга – Бойко поне построи магистрали…

Никой не знае дали други правителства нямаше да построят повече. Например Тройната коалиция построи повече километри магистрали от първото правителство на Борисов. Проверявано е точно, километър по километър, дата по дата на откриване. Иван Костов го цитира веднъж по телевизията и Борисов побесня.

Няма как да се сравни дали други правителства, вместо следващите две правителства на Борисов, нямаше да построят повече пътища. И дали, примерно, ремонтът на тунелите и участъците на магистрала „Хемус” при Витиня нямаше да продължат 1 година вместо 4 години, както е сега.

Също и за метрото на София. То се строи с парите на ЕС, като продължение на построеното още при соца (7 метростанции и около 9 км тунели оттогава, и Софиянски има принос, че докара японци да строят, а не турски и български фирми без опит като Борисов). Дали ако не беше друг кмет и премиер нямаше да видим още втора линия със западни мотриси вместо руски, дали сега нямаше да има повече и по-добри трасета.

Борисов стана кмет и се зарече да ликвидира проблема с боклука за една година. Въпреки приготвените пари от ЕС, построиха завод за преработка на боклук на десетата година. Първо беше кмет 4 години, после 6 премиер. От ЕС се бяха приготвили за наказателна процедура заради боклука на София – бавеха се проектите, за да откраднат повече.

Това са само някои бележки за размисъл, като казват, че Бойко построил магистрали и метро.

Който и да стане след него премиер, по-лошо няма как да стане. Дали Христо Иванов, дали Радан Кънев, дали Корнелия Нинова. Дали човек извън партиите, технократ. При всички положения ще има двойна-тройна коалиция. Надеждата е, че тя ще бъде без участието на ГЕРБ, която се превърна в клиентелистка партия, която живее от властта, сраснала се с държавните и общински структури.

А кой как ще разследва корупцията по време на това управление, злоупотребите със съдебната власт (някои седят в ареста по две години без обвинения) – всичко тава минава през оставката на Гешев. Той беше инсталиран като гарант за безоблачното бъдеще на Борисов. Но вместо това, Борисов само пострада от неговите дърводелски акции. И вероятно ще го посъветват да си подаде оставката, като опит да намали общественото напрежение, за да остане Борисов на власт.

Прегледана: 53757

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече