Андрей Райчев: ГЕРБ губи властта и всичко, което прави се обръща срещу нея

0

Това, което видяхме, беше една организация, която вече не е политическа партия, как губи властта и всичко, което прави се обръща срещу нея. Така проф. Евгений Дайнов – политолог и изпълнителен директор на Центъра за социални практики коментира пред бТВ Националната конференция на ГЕРБ, която се проведе вчера в София. 

В студиото заедно с него своя анализ представиха и социологът Андрей Райчев и журналистът Ивайло Цветков – Нойзи.

Вчера се повтори „Росенец“. Те нямат печеливш ход, това което видяхме вчера, то си пролича по организацията, че боят е останал единственото средство, с което се опитват да регулират събитията“, коментира политологът.

Нормално е да има такова събитие на ГЕРБ, защото самите те се готвят за избори, били те предсрочни или редовни“, отбеляза и журналистът Ивайло (Нойзи) Цветков. „Получихме полувинчати сигнали – премиерът хем казва, че ще подаде оставка, хем в същото  време каза, че ще помисли кога това да се случи и евентуално как“, коментира той. 

Според него зад идеалистите на протеста са застанали една група от политически скрап. „Ако приемем, че има системна грешка и трябва да се смени системно модела, то ДПС, плюс БСП, плюс Мая Манолова, плюс техния вуйчо от Близкия Изток – с тях ли ще го сменяме този модел“, попита той.  

Според Андрей Райчев напрежението в страната е голямо. „Това са хора, които са свикнали, че са във властта, не могат да повярват, че това приключва, нервничат и съответно грешат страшно“, коментира той.

Според  него много по-важен въпрос е какво беше това събитие вчера и защо стана.

По думите на Андрей Райчев политическият смисъл е да се мобилизира партията и да се обедини, но самият Борисов още не е решил какво да прави.

„Теоретично има 4 възможности две се отхвърлят – да чака и да предаде властта на Радев очевидно не може . Остават две – да ремонтира правителството и да получи нова легитимност, той го направи. Второто е да смени себе си.  

Според него има вариант Борисов да се оттегли в отпуска и да посочи временно изпълняващ длъжността му, или това, което ще прави през март – вече да не е премиер. 

Самият той не е решил, а това не донесе нищо хубаво вчера. Партията чакаше да чуе какво е решил, а той излезе и каза – ще реша. В този смисъл това беше безсмислено мероприятие“, каза още Андрей Райчев. 

Протестите нарастват, не  заглъхват. Никакви съюзници отвън не се появяват“, посочи Андрей Райчев. 

Прегледана: 49783

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече