Васил Божков: ДАНС се занимава дори с малолетните ми внуци

0

Бизнесменът пусна указания на службата до всички нотариуси да докладват и забавят сделки на 192 фирми и физически лица

Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков пусна на Фейсбук страницата си указания на ДАНС до всички нотариуси по отношение на 192 фирми и физически лица, свързани с него. Документът е от 27 август т.г. и указва въпросните дружества и лица да бъдат поставени под наблюдение и за всички техни разпоредителни сделки с имоти и акции да се уведомява финансовото разузнаване, което се намира в ДАНС, информира „СЕГА“.

Освен това се разпорежда не само уведомяването да става преди сделките, но и тяхното осъществяване да се забавя в допустимия срок.

В поста си Божков обяснява, че за разлика от ДАНС е заличил личните данни на физическите лица в списъка, който пуска в публичното пространство. От неговите думи става ясно, че в него фигурират и малолетните му внуци.

„Това е пряко доказателство за нарушаване на законите, злоупотреба с власт и репресия към спазващи закона фирми и частни лица. В този „престъпен“ списък са включени дори внуците ми„, коментира Божков.

„Сега“ изпрати въпроси на ДАНС за това дали списъкът е автентичен, какво налага действията на финансовото разузнаване, дали има данни за извършени нарушения, на какво основание се действа по този начин и очаква отговори.

ДАНС посочва като основание за издаване на указанията до нотариусите закона за мерките срещу изпиране на пари и дава срок за наблюдение и забавяне на сделките до 31 декември т.г.  Не става ясно обаче защо, ако има някакъв проблем или нещо, свързано с наказателните дела срещу Божков не се действа с актове на прокуратурата и най-вече на съда, а се ползва подход чрез ДАНС и нейни указания.

Само преди дни Държавна агенция „Национална сигурност“ обяви, че не е приключила с проверката на банката, от която Васил Божков пусна извлечения, че е теглил много пъти пари в брой. Той твърди, че с тях е плащал такса „спокойствие“ на управляващите, но до момента не е дал пряко доказателство за това. Хазартният бос показа банкови извлечения за милиони левове, след което от ДАНС съобщиха, че „не е уведомявана от банката за съмнения при теглене на пари от каса“, както изисква Законът за мерките срещу изпиране на пари. Подобна теза разви и прокуратурата, която дори обяви, че финансовото разузнаване е приключило проверката. После обаче се оказа, че тя не била още приключена. И до момента няма данни това да е станало, като междувременно ДАНС обяви, че щяла да информира за резултатите единствено прокуратурата. Самата банка твърди, че винаги е спазвала закона за мерките срещу изпиране на пари, което навява на възможността самата ДАНС да е получавала информацията.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Божков бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента няма решение на властите в ОАЕ за връщането му. 

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както и паметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. После – че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата. 

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

После Васил Божков обяви, че влиза в политиката, за да свали „хунтата“ от власт, и създава  проект „Българско лято“.

Прегледана: 51107

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече