Евродепутати се чудят дали всеки протестиращ срещу прокуратурата у нас е престъпник

0

Трима заместници присъстваха на изслушването по казуса България в ЕП п в подкомисия на LIBE за ситуацията в България в петък. Защо и какво се случи коментира от първо лице Красимир Кънев, председател на БХК, присъствал на изслушванията. Припомняме, че евродепутатите бяха изразили намерение да изслушат премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за тревожната ситуация с корупцията в страната.

Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова. Вместо Гешев и Борисов – Захариева обясни пред ЕП за корупцията в България „Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли“. Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Аз съм бил три пъти в комисията LIBE и това е случаят, в който се употребяваше най-критичен език, най-критично поведение по отношение на българските власти. Много от евродепутатите дадоха ясно да се разбере, че не вярват на това, което представителите на съдебната и изпълнителната власт в България говорят. В своето финално изказване Захариева каза, че има много проблеми, които наистина трябва да се отстранят„, разказа журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов пред EURACTIV.

Без титуляри на срещата в ЕП, защо Главният прокурор Иван Гешев не отишъл на изслушването в подкомисията на Европейския парламент за ситуацията в България, защото бил в платен годишен отпуск. Със същият мотив и премиерът не се явил пред евродепутатите, обясни председателят на БХК.

Малко изненадан бях, тъй като малко по-късно главният прокурор беше в Дупница, а пък за министъра на правосъдието обяснението беше, че е в оставка. Гешев обяви, че няма да допусне да се върнат мутренските времена и отправи закана Критики и обяснения Целта на срещата беше извличане на информация за ситуацията в България, а не да излезе с резолюция. Тя няма такъв мандат. Официални критики не бяха отправени, поясни още Красимир Кънев пред btv, но изтъкна, че имало много остри бележки от страна на евродепутатите. Най-грубо ги интересуваха 5 въпроса, обясни той: статута на прокуратурата, корупцията по високите етажи на властта; свободата на медиите; свободата на сдружаване или отношението на властта към неправителствените организации; правата на малцинствата и дискриминацията.

Официални критики не бяха отправени, но имаше доста забележки, които бяха доста силно критични, поясни Кънев. Имало критични препоръки за отчетността на прокуратурата и безнаказаността на главния прокурор, което според евродепутатите са двата основни проблема на статута на прокуратурата. Външния министър Екатерина Захариева припомнила конситуционното решение за това кой може да разследва главния прокурор и обяснила, че това решава всички въпроси.

На на критиките зам.-главният прокурор Красимира Филипова отговорила с похвала на постиженията на прокуратурата. „Тя каза: „Ето, тези огромни успехи на прокуратурата, не могат да не предизвикат реакция срещу нея в средите, срещу които тя е насочила своята дейност.“ – „За мен по един доста куриозен начин“, коментира Кънев. „Излиза, че тези хора, които протестират и искат оставката на главния прокурор, те са едва ли не престъпници или хора, свързани с тях или платени от тях. Тя пряко не го каза, но така излезе от внушението, което тя направи.“, обясни той.

„Това е един крайно възмутителен извод, който по никакъв начин не може да бъде приет.“, който предизвикал въпрос от евродепутат с думите: “ това е много опростено обяснение, няма ли лекитимни проблеми на прокуратурата, които простиращите повдигат.“ Но този въпрос не получи отговор“, обясни Кънев. Външният министър Екатерина Захариева обясни пък, че властта търси диалог с протестиращите и като доказателство е дала идеята за ремонт на Конституцията. Но никой от присъстващите еверодепутати не беше чел проекта и този въпрос не беше обсъден, разказа Кънев.

По думите му протестите като тъкива всъчщност не са били обсъдени, според него депутатите се пазили от това да заявят, че общественото недоволство е продиктувало изслушването. Затова попитала Екатерина Захариева в директен въпрос към евродепутатите, които обаче избегнали отговора, обобщи Кънев. Според председателят на БХК, подкомисията ще има свое становище, което ще препати към основната комисия по Свободи и граждански ред в ЕП, която в рамките на месец трявба да излезе със становище за ситуацията в България.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 52441

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече