Настроенията на българите в цифри: 60% подкрепят протестите, ГЕРБ са №1, Слави Трифонов върви нагоре

0

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство.
Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.
60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.
Това са някои от изводите от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които “Тренд” следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което дава отлична изходна точка да се регистрира обществената динамика, която са предизвикали протестите.

Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще може да бъде верифицирано при следващото проучване през септември.

В проучването през август се отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.
60% от българите подкрепят протестите – 34% напълно, а 26% по-скоро ги подкрепят.

31% са тези, които не подкрепят протестите.

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Въпреки подкрепата за протеста по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август се регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че управляващата партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите.

Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

“Демократична България” е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като
вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи проучването на Изследователския център “Тренд”.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 51002

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече