Омбудсманът изрази притеснение, че новата Конституция „удря“ по правата на гражданите

0

Не съм доволна от проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ, там правомощията на омбудсмана са ограничени, това каза общественият защитник Диана Ковачева. Тя вече е изпратила становището си до управляващите, съобщава Frognews.bg.

Ковачева обясни, че според предложения нов текст, омбудсманът няма да се застъпва за правата на гражданите, а ще следи отстрани дали се спазват. „Удря се по правата на гражданите“, категорична беше Ковачева.

Тя коментира също и протестите и блокадите. По нейни думи, международните съдебни институции отдавна са се произнесли по въпроса. Тяхното становище е, че протестиращите по принцип се стремят да предизвикат неудобства, но полицията може да се намесва само когато демонстрантите проявят насилие.

Ситуацията с изравнителните сметки на столичната „Топлофикация“ е „ако мине – мине“, това каза също омбудсманът. Тя беше категорична, че не изпълнено очакването на гражданите, че намаляването на цените на природния газ ще се отрази в сметките им. „Напротив, изравнителните сметки са по-високи, отколкото миналата година“, каза Ковачева. По мнението на омбудмана, проблемът е, че хората плащат за прогнозно потребление. Според нея отговорността е в ръководството на „Топлофикация“.

Прегледана: 52713

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече