„Правосъдие за всеки“: Премиерът няма конституционна инициатива

0

Инициативата „Правосъдие за всеки“ излезе с позиция по предложението на министър-председателя Бойко Борисов за нова Конституция и за свикване на Велико Народно събрание, предаде БНР. „Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той неизвестно защо, нарече проект за нова Конституция, и свикване на Велико Народно събрание“ се казва в позицията на инициативата. 

Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения. Това обаче не попречи на Борисов да заяви същите от името на една парламентарна група, която той третира като „своята“ и да се изкаже от името на поне още една, доколкото за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители“, които той на практика задължи да внесат предложенията„, се посочва още в документа. 

Борисов представи зле компилиран проект на чужди предложения за промени в Конституцията, обсъждани години назад във времето, в част от които разпознахме две от идеите на „Правосъдие за всеки“ още от 2015 година и едно от новите ни предложения, представени на 17 юли тази година, заявяват от инициативата. 

Те посочват, че в предложенията има едно значимо отсъствие – реформата в прокуратурата и ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. 

Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда„, пише в позицията. 

От инициативата искат оставката на Борисов за „пряко нарушаване на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма“.

Източнк: Actualno.com

Прегледана: 50587

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече