Психология на протеста: Фокусът е изместен от обикновения човек

0

За добро или зло не всичко в живота ни се подчинява на математическите закони. Например механичният сбор от два монолога не прави пълноценен диалог. Възможна ли е комуникацията между недоволните хора от палатки, улици и площади и политиците, сякаш обитаващи друга пространствена реалност?


Май забравихме, че съществува и една голяма криза, породена от пандемията. В средата на март, когато вирусът настигна България, в дни на бедствие има паника, има и хора, които помагат. След около четвъртия месец обаче настъпва разочарование„. Това каза за „България сутрин“ психологът Иван Игов. 

По думите му няма страна в света, където това разочарование да не предизвиква реакция.

Кризата води до загуба на контрол, всичко е блокирано, това се натрупа и сега социолозите се чудят какво става„, обясни Игов за Bulgaria ON AIR. 

Случват се странни неща – като това  президентът да вика „Вън мафията, а после сяда на една маса със съветника на Илия Павлов„, допълни той.

Хората искат да си върнат живота и държавата, но пропълзяват външни организации, които се измъкнаха от тайни кътчета, и се опитват да оглавят протеста, каза Игов.

Нова идея би се родила, ако има организация сред хората на площадите, а такава няма„, коментира той.

Според него също така е изместен фокусът от обикновения човек и неговите искания.

Оттук тръгна допълнителна вълна от напрежение. В момента не се говори за увеличаващите се случаи на домашно насилие, суициди„, каза още събеседникът.

По думите му постът на Борисов с внуците му от неделния ден звучал наивно, а на нас в момента ни трябвал истински лидер.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 51259

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече