„Роберт Кох“: Балканска страна е развъдник на К-19 заради куп лъжи!

0

Косово е сред страните, от които в Германия пристигат най-много заразени с коронавирус след края на отпуската. Завръщащите се свидетелстват за масови семейни събирания без спазване на правилата за дистанция и хигиена. Това пише „Дойче Веле“.

Три седмици отпуска със семейството в Косово, а след това – две седмици карантина в Германия. „Пътувахме с кола през Сърбия, Унгария, Словакия и Чехия без да знаем, че сме заразени. Чак след като в Германия си направихме тестове, жена ми излезе положителна. Но нямаше никакви симптоми“, това разказва Н.Х. от Дортмунд.

Той се съгласи да разговаря с нас при едно условие: да не разкриваме името му.

Трудно се намират хора, склонни да говорят за това. Някои се срамуват, други вероятно се опитват да избегнат карантината, трети може би се страхуват да не загубят работата си.

Вирусът като тема-табу

Д-р Илир Арифи от Бавария също се е заразил с коронавирус вероятно при пътуванeто си до своята стара родина Косово. След завръщането си в Германия преди около две седмици при него и съпругата му се проявили първите признаци – още на летището в Мюнхен, където двамата били тествани. Сега те са под домашна карантина.

„Един от проблемите в Косово се състои в това, че хората крият заболяването си. Те се срамуват да си признаят, че са заразени. Или пък се страхуват да не загубят работата си“, казва д-р Арифи.

Според германския институт „Роберт Кох“, особено голяма част от пристигащите в Германия заразени с коронавирус в момента идват тъкмо от Косово. Така например в провинция Северен Рейн-Вестфалия 36,3% от всички завърнали се с коронавирус от пътуване през последните два месеца са дошли от Косово, сочат данните на здравното министерство в Дюселдорф.

„Нямаме представа къде сме се заразили. Може и по обратния път към Германия, защото не знаем някой от роднините ни да е с коронавирус“, казва Н.Х. от Дортмунд. Но признава, че жена му е ходила до Митровица, за да се види със сестра си и нейното семейство.

Също и доктор Арифи споделя, че семейството му в Косово е голямо, което е било и причината да пътува до старата си родина.

Мерките се спазват все по-рядко

За повечето емигранти от Балканите пътуването до семейството в родината през лятото е традиция. А в Косово семейството е широко понятие – то включва баби и дядовци, братовчеди, чичовци и лели, вуйчовци и вуйни и т.н. Така най-близките хора лесно набъбват до няколко десетки души, които трябва да бъдат навестени.

В актуалната пандемична ситуация обаче всяка семейна среща в такива мащаби увеличава и риска от заразяване с коронавирус.

Семейните празненства са основната причина за високия брой на новите инфекции в Косово, казва и д-р Фахри Бека, кардиолог и специалист по вътрешни болести. През кабинета му в Берлин минават и много завръщащи се от Косово пациенти.

„Най-често ми казват, че са се заразили в семейството – при посещение на роднини, на сватба или на погребение“, казва той. Той добавя, че след три месеца на строги ограничения в Косово много хора са решили, че пандемията е отминала и са станали непредпазливи. „Явно никой вече не спазва така важните мерки като дистанцията, хигиената и носенето на маска“, казва още мъжът.

Същото потвърждава и Н.Х. от Дортмунд. „В Косово малцина спазват дистанция, в кафенетата масите са плътно една до друга, а хората изобщо не се пазят“, казва той.

В родината си той е забелязал и една опасна тенденция – много хора, особено по-младите, отричат съществуването на коронавируса.

Традиционна сватба в Косово Някои прикриват симптомите Пристигащите в Германия от Косово са длъжни да се тестват за коронавирус и да спазват карантина – независимо дали пътуват със самолет или с кола. Катрин Пинецки от пресслужбата на общината в Дортмунд потвърди, че всички завръщащи се от рискови страни или райони са длъжни да си направят тест, да спазват карантина и да уведомят здравните служби.

Пътуващите със самолет биват тествани още на летището. И понеже здравните власти не разполагат с капацитет да контролират дали карантината се спазва, въпросът на практика опира до личната съвест на гражданите. Както в случая с Н.Х. от Дортмунд, който се е прибрал в Германия с кола без изобщо някъде да бъде спрян за контрол.

Той обаче подчертава, че членовете на семейството му подкрепят и спазват карантината. Това уверява и доктор Илир Арифи. Фахир Бека обаче твърди, че знае и за други случаи.

„Има хора, които потискат симптомите си и се връщат в Германия, без да информират здравната служба. Тук голяма роля играе страхът, че това може да им коства работата“, уверява той. Каква част от завръщащите се в Германия не се тестват или нарушават изискването за задължителната карантина, никой не може да каже, добавя д-р Бека.

Прегледана: 52646

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече