Социолог: Освобождаването на министри очевадно не проработи

0

Натрупването на всички скандали някак си трябваше да доведе до тази ескалация. Дори освобождаването на министри сега очевадно не проработи. Това коментира пред БНТ социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“ относно протестите.

Евелина Славкова, снимка: bdvo.org

Това, което ни предстои зимата с икономическата криза, няма как да не доведе до тежки последици в България. В крайна сметка нашата икономика е свързана с това, което се случва отвън„, коментира Славкова.

И допусна, че ако лятото има стихване на протестите, то през есента те отново ще назреят.

Евелина Славкова отбеляза, че София е център на недоволството. Тя припомни, че трудности за правителството е имало още с кметските избори.

Беше много трудно на Фандъкова да спечели изборите. Видяхме нещо, което не сме виждали, това бепе обединение на леви избиратели с избиратели на демократичната общноств подкрепа на Мая Манолова„, каза социологът.

Според нея хората са видели възможност президентът Румен Радев да е техен водач, но той излиза от своите правомощия.

Ролята на президента е да коментира, да изразява общественото мнение, но понякога изказванията са звучали като лидер на политическа партия„, смята Евелина Славкова.

Борис Попиванов пък смята, че протестите са израз на липса на цялостна стратегия както за справянето с коронавируса, така и за дългосрочно развитие на страната.

Протестът ускори съществуващи преди това процеси на усещането на липса на нова визия, на нова цел в бъдещето„, смята той.

По думите му кабинетът все повече се асоциира с отделни мерки, които обаче не създават предсказуемост.

И Евелина Славкова, и Борис Попиванов напомниха, че в провинцията хората се интересуват главно от социално-икономическото си състояние и ако през есента икономическата криза се задълбочи, това може да предизвика нова гражданско недоволство.

Прегледана: 48988

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече