Социолози изненадващо: Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов остават извън парламента

0

При избори днес Слави Трифонов, Мая Манолова и „ДА, България“ по-скоро остават извън парламента. Това изненадващо сочи телефонен сондаж за електоралните нагласи на „Барометър България“, направен между 3 и 11 август сред 842 души.

Социолозите отбелязват, че периодът е ваканционен, хората са на почивка, откъснати от ежедневната си битова среда и пълноценно представително измерване на електоралните нагласи на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на септември, след като приключи сезонът на отпуските.

На въпрос дали одобряват протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, подкрепа изразяват 26,1 на сто от анкетираните, 60,5 на сто не одобряват протестите, а 13,4 на сто не могат да преценят или не дават отговор. 

Според данните, ако днес се провеждат парламентарни избори, четирите сигурни формации, които биха попаднали в Народното събрание, са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно – 24,9 на сто, 12,1 процента, 7,8 на сто, 7,5 на сто.

Партиите на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (с 3,4 на сто подкрепа), на Христо Иванов „Да, България“ ( с 3,1 процента подкрепа) и евентуален политически проект на Мая Манолова (1,2 на сто) остават под четирипроцентната бариера за парламентарно представителство, показва сондажът.

От „Барометър България“ отбелязват фрагментираната подкрепа за ДБ – над 70 на сто от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при „Има такъв народ“ – над 65 на сто от тези, които биха гласували за нея, са млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота.

За „Барометър“ се знае, че не са социологическа агенция, а фирма за „практически маркетинг“. Обикновено прогнозите им са далеч от реалните резултати във всички избори досега, твърдят техни критици в коментар за огласените последни данни.

Източник: „Марица“

Прегледана: 51871

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече