Яко ще измрем – и това е причина за оставка

0

Помните ли онази реплика, че яко ще измрем заради коронавируса? Имаше много силни реакции на тези думи, но сега и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев потвърди, че смъртността от COVID-19 в България сериозно се е увеличила.

Със сигурност не умираме така, както при избухването на епидемията умираха в Западна Европа и както продължават да умират сега в САЩ, Бразилия, Индия – стотици, дори хиляди на ден, зависи какво сочи дневната статистика. Но в момент, в който се научава все повече за SARS-CoV-2 и как да бъде третиран, България върви назад по отношение на смъртността.

Защо?

Отговорът е уникално прост, макар да има нужда да си припомним детайлите му и да не ги забравяме – защото сме такава държава! Държава, в която здравеопазването е търговска политика – принципът на клиничните пътеки!

Държава, в която сериозно количество болници развиват дейност предимно насочена към това да оберат най-скъпите клинични пътеки.

Държава, в която здравната профилактика отдавна е изветряло понятие.

Държава, която гони своите деца зад граница, защото една привилегирована клика краде като разпрана – един от поредните и не последни примери можете да си припомните ТУК, ако още ви пука!

И всичко това е по вина на тези, които управляват и са управлявали.

Държава със системна политика на забатачване на необходими реформи, което води до натрупване в начина на живот – натрупване на отрицателното!

Управляващите сега искат конкретика, когато им крещят: „Оставка“. Конкретиката е следната – ако има поне една международно призната класация за качество на стандарт на живот в Европа, в която ние да не сме в последната тройка (щях да кажа петица, но се замислих), то нека поспорят и да си дадат оставката след ден-два. Иначе – веднага. Защото щом си имал 10 години да управляваш и положението е такова, значи нищо не си направил и няма и да направиш.

И най-важното – защото положението е точно такова: „Каквото става в обществото, това ще става и в училище“. Да, тези думички не важат само за коронавируса – важат заради това, че управляващите държавата не създадоха системност в нито една сфера за по-добър живот, освен системност за техния по-добър живот!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 52563

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече